KEMPP: Történelmi utazás képekben

Szerző: Mátay Balázs

2021-08-19

Halmay Tivadar alkotásaiból nyílt kiállítás a Katonai Emlékparkban Pákozdon. A Szent István halála című tárlaton mintegy harminc festmény látható, amelyeken többek között történelmi eseményeket, jeles történelmi személyeket és székesfehérvári épületeket jelenített meg a művész. A kiállítást, amely egyben a IX. Emlékparki Nyár utolsó rendezvénye, dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg, az alkotót László Tibor lelkész méltatta.

Méltó eseménnyel zárult az Emlékparki Nyár. A Katonai Emlékpark kilenc évvel ezelőtt azzal a céllal indította el kulturális programsorozatát, hogy a művészet eszközeivel támogassák a honvédelem ügyét. Ebben az évben képzőművészeti és fotókiállítás, előadói estek, katonazenekari koncert is helyet kapott a színes palettán. Az eseménysorozat Halmay Tivadar festőművész Szent István halála című kiállításával zárult.

László Tibor lelkipásztor méltatta a művészt: A régmúlt történelmi események, emberi érzések felmutatásán és felszínre hozatalán keresztül Halmay Tivadar megadja azt a katarzist, ami nélkül nincs semmiféle alkotásnak értelme. A katarzis az, ami átformálja az embert, megadja számára azt az érzést, amit így szinte tapasztalásként élhet meg, és életét gazdagabbá, változásokra alkalmassá, alkalmazkodóvá teszi. A mai alkalom céljában megmutatja, megismerteti, felismerteti bennünk a kiállított képek mondanivalóját. Az alkotóban él a vágy, hogy képein keresztül bemutassa Székesfehérvár és a magyarság történelmét, hangsúlyozta László Tibor.

A kiállítást dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. A most zajló Székesfehérvári Királyi Napok célja, hogy az emberek találkozzanak, jól érezzék magukat a városi rendezvényeken, hiszen erről szól minden év augusztusában ez a másfél hét, úgy, hogy közben értékeket tudunk közvetíteni, értékeket tudunk átadni. Mindenkinek ismernie kell a múltat, hiszen enélkül Székesfehérvár jelene és jövője is elképzelhetetlen. Ez a kiállítás ehhez járul hozzá. A fehérvári lokálpatrióta művész olyan témákat dolgoz fel és jelenít meg, amelyek elválaszthatatlanok városunk történelmi múltjától, történelmi alakjaitól. Ezek nélkül a történelmi események és történelmi alakok nélkül pedig nem is beszélhetünk a magyar nemzetről, sem a múltban, sem a jelenben.

A kiállításon közel harminc alkotás látható. Mint azt Halmay Tivadar elmondta, a Várkörút, a Városház tér, a Püspöki Palota, a Nemzeti Emlékhely, a Vasútállomás mellett betekintést kapunk királyaink koronázó- és temetkező szentélyébe, a Nagyboldogasszony Bazilikába, ahol a főoltár előtt áll Szent István szarkofágja egy monumentális, gazdagon díszített épületben. A kiállításon a képeken megjelenik az 1500-as évekbeli, részletes városkép, amely korabeli metszetek és Siklósi Gyula régészprofesszor kutatásai alapján készült.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-08-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Magyar költészet napi programok

Magyar költészet napi programok

Versfelismerő játékkal, könyvbemutatóval, irodalmi műsorral és vetélkedővel, kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami