Balett és irodalom szerda este

Szerző: Media24

2022-05-21

Bemutatóra készül a Székesfehérvári Balett Színház, ahol az irodalom és a tánc találkozik a Percről perce alkotásban. Örkény István és L. Simon László műveire Egerházi Attila és Ole Kristian Tangen készített koreográfiáit, amelyet május 25-én, szerdán 19 órakor láthatnak először a Vörösmarty Színházban. Az ősbemutató előtt közönségtalálkozón vehet részt a közönség.

A Percről percre háromfelvonásos táncszínházi est programjában két egymástól különböző művészeti ág, az irodalom és a táncszínház találkozik egymással. Amíg az olvasás során magunkban vizualizáljuk a szövegben rejlő tartalmat, hősöket, karaktereket, addig a táncszínház a néző számára vizualizálja, azaz láthatóvá teszi a láthatatlant. Jelen esetben a felhasznált irodalmi szövegek üzenetét és a zenébe kódolt érzéseket, gondolatokat.

A táncszínházi mű első felvonása, a Tilos a fűre lépni tilos!, az örkényi látásmódot jeleníti meg és teszi láthatóvá. Egerházi Attila koreográfiája alatt a felhangzó szövegek maguk válnak zenévé, a táncosok ezekre táncolnak. A darabban – Sarádi Zsolt színművész tolmácsolásában – Örkény írásai mellett elhangzik L. Simon László Paprika koszorú című repetitív költeménye, amit Örkény Az élet értelme című egypercese ihletett.

Az est második felvonása izgalmas választóvonal a nyitó és a záró etűdök között. A norvég származású koreográfus, Ole Kristian Tangen Eltűnőben című egyfelvonásos kortárs balettjét korábban már bemutatta a Székesfehérvári Balett Színház, azonban idáig csupán két alkalommal láthatta a fehérvári közönség. A költői hangvételű táncmű az emberi kapcsolatok törékenységéről, sérülékenységéről szól. A balett a maga nemében ugyancsak táncköltészet, s ez a felvonás a másik kettő izgalmas ellenpontjaként is jól illeszkedik az est programjába.

Idézőjelek címmel a kortárs író és költő, L. Simon László korábbi könyvének az alkotó által megszerkesztett részleteire készített koreográfiát Egerházi Attila. A koreográfia az író által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre. Csak úgy, mint az Örkény-balett esetében, a koreográfiában az irodalmi szöveg kap erőteljes hangsúlyt, s ezt egészítik ki a zenei betétek.

A május 25-én, szerdán 18.15 órakor kezdődő közönségtalálkozó ingyenes, a 19 órakor kezdődő előadásra jegyek kaphatók az Alba Regia Szimfonikus Zenekar pénztárában, a Vörösmarty Színház előcsarnokában (Székesfehérvár, Fő utca 8.), valamint a www.jegy.hu oldalon.

(ÖKK, a fotó illusztráció)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-05-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami