Az összetartozás napján szoborkert nyílt a Nagy-Magyarország Parkban

Szerző: user

2021-06-05

Június 4-én, a nemzeti összetartozás napján, a Trianon Múzeum egésznapos rendezvényen, a Nagy-Magyarország Parkban emlékezett meg a Trianoni Békediktátum 101. évfordulójáról, és a park új közösségi terének, a Világnak Virága Kárpát-medencei Illat- és Virágúttal övezett Millenniumi Szoborkert avatását is erre az alkalomra időzítette. A rendezvény Erdély, Partium, Felvidék, Délvidék, Kárpátalja, Őrvidék, valamint Belső-Magyarország legjobb magyar borainak bemutatójával folytatódott, majd a magyarságának összetartozását jelképező eseményhez csatlakozva, 20 óra 21 perckor fellobbant az Összetartozásunk tüze.

A park egyik meghatározó épületében, a székely ácsmesterek által épített, Hungária Pavilonban, délelőtt 11 órai kezdettel, a Magyar Honvédség Légierő Fúvószenekara nyitotta meg a rendezvényt, majd Soós Andrea előadásában, a magyar költészet talán legmegrázóbb Trianon-verse, a Psalmus Hungaricus hangzott el, Róka Szabolcs lant- és kobozművész pedig kuruc-dalokat énekelt. Ünnepi beszédet mondott Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, aki ezt követően felavatta a Park új Világnak Virága Kárpát-medencei Illat- és Virágúttal övezett Millenniumi Szoborkertet.
A Nagy-Magyarország Parkban felavatott Millenniumi Szoborkertben, száz év után először újra együtt látható az 1896-ban felállított, Magyarország ezeréves fennállását hirdető alkotások közül Nyitra, Zimony, Munkács, Brassó, Dévény, Pusztaszer és Pannonhalma ezredévi emlékműve. Az eredeti alkotások kicsinyített másolatait a történelmi Magyarország arányosan megrajzolt határain belül, az eredeti helyeknek megfelelő pontokon helyezték el. A hét emlékmű közül ma már csak a pusztaszeri és részben a pannonhalmi látható, a többi az elszakított területeken maradt, ahol az utódállamok lerombolták.
A szoborkertet övező Kárpát-medencei Illat- és Virágútat, a történelmi országhatárt követő, 239 féle, Kárpát-medencében őshonos virág, dísz- és fűszernövény fajtából ültetett virágsáv elnevezését jelenti. A növények nevét megjelenítő tájékoztató táblákat stilizált katona-szobrok tartják, mintha Magyarország határait, az ezredévi emlékműveket virágkatonák őriznék. A növények nevezéstanát a sárospataki Magyar Nyelv Múzeuma készíti el. A szoborpark tervezője és kivitelezője, Tóth Kázmér elismert szegedi belsőépítész, a virágutat pedig Németh Anikó botanikus, tervezte és hozta létre.
Az ünnepi rendezvény után a Park étterme és terasza, valamint falatozója ebéddel várta a közönséget. Az Erdély Vadászkastélyban található étterem egyedi belső tere, a boldog békeidőkre emlékeztet. Az étlap Kárpát-medencei ihletésű, az ételek ízharmóniájában az elcsatolt nemzetrészek gasztronómiai hagyományait idézi. A szép ívű poharakat, az igényes evőeszközöket gravírozott Szent Korona és Nagy-Magyarország Park felirat díszíti. Az étterem bortékája, a Kárpát-medence történelmi borvidékeinek Magyarországon egyedülálló választékát mutatja be.

Az otthonos kerthelységgel övezett Nemfelejtünk falatozó étlapján a Kárpát-medence népszerű gyorsételei szerepelnek, többek között az erdélyi kerti sütögetésekről sohasem hiányzó miccs és
flekken, amit általában a Csíki Sör követ.Kiemelt partnereink

2021. október
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by user

2021-06-05

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez is érdekelhet

Gálaműsor az idősek tiszteletére

Gálaműsor az idősek tiszteletére

Ismét együtt ünnepelhették Székesfehérvár szépkorú polgárai az Idősek Világnapját az Alba Regia Sportcsarnokban. Több...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami