Újabb öt évre szerzett nemzeti minősítést a mentőszervezet

Szerző: Media24

2023-04-24

Viharkárok elhárítását, eltűntek felkutatását és mentését, erdőtűz oltását gyakorolta a Fejér Önkéntes Mentőszervezet tagjaként nyolc járás önkéntes mentőcsoportja április 21-én és 22-én Lajoskomáromban. A gyakorlaton körülbelül háromszázan, köztük több önkéntes tűzoltó és polgárőr egyesület, valamint civil szervezet vett részt.

A Fejér Önkéntes Mentőszervezet (FÖM) 2013 tavaszán alakult meg, és még abban az évben nemzeti minősítést, majd 2018-ban újraminősítést szerzett. A tanúsítvány öt évig érvényes, és 2023-ban ismét esedékessé vált annak megújítása, amelyet keresőkutyás tevékenységben, kötéltechnikai mentésben, árvízi és vízi mentési képességekben, alapvető vízkár- és viharkár-elhárítási tevékenységben kezdeményezett a szervezet. Az idén tíz éves FÖM tagjai többek között a járási és települési önkéntes mentőcsoportok, amelyek az elmúlt időszakban számos alkalommal vettek részt – a vármegyehatáron túl is – viharkárok elhárításában, villámárvizek miatti védekezési feladatokban és eltévedt kirándulók, eltűnt személyek kutatásában.

A péntek-szombati gyakorlat feltételezése szerint Fejér vármegye délnyugati részét, elsősorban az enyingi és a sárbogárdi járásokat elérte az „Emma” nevű ciklon, amely heves esőzésekkel és orkán erejű széllel csapott le a térségre. A viharban kidőlt fák és a felázott talaj miatt a környékbeli utak járhatatlanok, több helyen épületeket veszélyeztettek a megdőlt fák, egy parkolóban pedig a területet elhagyó turisták szenvedtek közlekedési balesetet, a járművek sérült utasai nem tudtak kiszállni. Villámcsapás miatt a települést határoló erdősáv több helyen meggyulladt, az élénk szélben a tűz gyorsan terjedt. Az önkénteseknek a tűz továbbterjedését kellett megakadályozniuk, miközben a szükséges oltóvíz-ellátást is megszervezték.
A gyakorlat további feltételezései alapján pénteken a település térségében egy hőlégballonra figyelt fel a lakosság, amely a focipályától délnyugati irányba fekvő erdős terület térségében eltűnt, vélelmezhetően lezuhant. Három gyerek pedig nem ért haza az iskolából. A hőlégballont, valamint az iskolásokat is keresőkutyák segítségével találták meg.
A rövid idő alatt lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Béka-tó vízszintje jelentősen megemelkedett, a gát meggyengült, átszakadása esetén a víz elárasztotta volna a környékbeli ingatlanokat. A mentőszervezet tagjai a gyakorlat során megerősítették a gátat, bordás megtámasztást végeztek, nyúlgátat építettek, és a buzgár elfogást is gyakorolták, valamint telepítették a BEAVER tömlős mobilgátat. Két siklóernyős a viharos időben elvétette a leszállást, és egy fa ágain fennakadtak, végtagsérüléseket szenvedtek. A helyszínre érkező önkéntesek kötéltechnika alkalmazásával mentették le és adták át őket az orvosi egységnek, akik stabilizálták állapotukat és a közelben felállított kórházi sátorba vitték őket.

A feladatokat a mentőszervezet tagszervezetei több kárhelyszínen, párhuzamosan hajtották végre.

A rendezvény zárásán a Magyar Polgári Védelmi Szövetség képviseletében dr. Muhoray Árpád ny. polgári védelmi vezérőrnagy méltatta a gyakorlat résztvevőinek helytállását, a nemzeti minősítő okleveleket Sikrai Attila tűzoltó alezredes, a nemzeti minősítő bizottság elnöke adta át. Magosi Lajos tűzoltó ezredes, a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója elismerését fejezte ki az önkéntes mentőszervezet tagjainak és kiemelte, hogy a katasztrófavédelem – ahogyan az elmúlt időszakban, úgy – a jövőben is számít az önkéntesekre, akik a hivatásos tűzoltókkal együttműködve szolgálják a lakosság biztonságát.

(Katasztrófavédelem – Szabó Bisztricz Anett)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-04-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami