Zöld város a klímaváltozás tükrében

Szerző: Media24

2022-05-18

Nemzetközi klímavédelmi konferenciát szervezett Székesfehérvár Önkormányzata a testvérvárosainak részvételével. A tanácskozáson ismertették Fehérvár klímastratégiáját, a testvértelepülések képviselői pedig online csatlakozva mondták el jó gyakorlataikat, azokat a lépéseket, melyeket megvalósítanak a fenntarthatóság, a környezet- és természetvédelem érdekében. A Hiemer-házban rendezett tanácskozáson dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevő szakembereket, az oktatási intézmények és a civil szervezetek képviselőit.

A klímaváltozás a legnagyobb környezeti kockázatok egyike, ami nemcsak a gazdaságot, hanem közvetlenül a lakosság életmódját és életfeltételeit is érinti. A klímaváltozás mérséklése csak globális összefogással érhető el, azonban a kedvezőtlen hatásokra való felkészülés lokálisan vezethet eredményre. Székesfehérvár Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy jó gyakorlatairól a nemzetközi partnereivel, a testvérvárosaival is értekezzen.

Felismerve mindezek fontosságát, elkészült Székesfehérvár klímastratégiája, és a szakmai anyag véglegesítéséhez párbeszéd indult, melyben bárki megfogalmazhatja véleményét és javaslatait. A szemléletformálás következő elemeként az Önkormányzat a nemzetközi partnereinek bevonásával klímakonferenciát szervezett, melynek célja, hogy szakemberek segítségével a résztvevők képet alkothassanak arról, hogy Székesfehérváron és testvérvárosaiban mely területeken sikerült fenntartható eredményeket elérni, másrészről milyen kihívásokkal nézünk szembe lokálisan a zöldebb és élhetőbb város kialakításához vezető úton.

A konferenciát dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Felidézte azt a fontos eredményt, hogy néhány éve Magyarország 23 megyei jogú városa egységesen, összefogásban, vezetői pártállástól függetlenül csatlakozott az Under2 nemzetközi klímavédelmi együttműködéshez, és vállalta az ezzel járó nemzetközi kötelezettségeket. Ezek a kérdések itt lesznek velünk még évtizedekig, ezért fontos az egyetértés, legalább az alapvetéseket illetően – fogalmazott a városvezető.

Székesfehérváron az Energiaklub közreműködésével készült el a klímastratégia, melynek társadalmasítása jelenleg is zajlik, ennek része a mostani nemzetközi konferencia. Fontos, hogy a jó gyakorlatokat átadjuk és átvehessük, hiszen a sok hasonlóság mellett sok a különbség is a városok között, így tanulhatunk egymástól.

Székesfehérvár klímastratégiáját Magyar László, az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ Egyesület szakértője mutatta be. Megerősítette, hogy a globalitás mellett helyileg, települési szinten kell reagálni a klímaváltozásra. A stratégia többek között taglalja, hogy egy település hogyan alkalmazkodhat rugalmasan a változásokhoz, az extrém időjárási viszonyokhoz.

Az előzetes helyzetértékelés szerint Székesfehérváron az európia és a magyar átlagot is meghaladja a károsanyag-kibocsátás, ami az iparnak köszönhető, ezért komoly csökkentésre van szükség. Székesfehérvár a jövő generációja számára is élhető, magas színvonalú épített és természeti környezetet kíván biztosítani úgy, hogy a város működése minél kevesebb energiafogyasztással és kibocsátással járjon, és a település képes legyen rugalmasa reagálni a változásokra.
A teljes klímastratégia megtalálható az alábbi portálon: https://tegyunkegyutt2030.hu/klimastrategia

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-05-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami