Zene világnapja: Radics Éva kapta idén a Fricsay-díjat

Szerző: Media24

2023-10-01

A XX. század magyar zeneszerzőinek kórusművei mellett klasszikus zene és jazz, valamint néptánc és fúvószene alkotta a zene világnapja tiszteletére rendezett szívet-lelket emelő, tartalmas városi koncert programját. Vasárnap este az Alba Regia Sportcsarnokban rendezett ünnepi hangversenyen adták át Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay Richárd díjat, amelyet idén Radics Éva, a Ciszterci Szent István Gimnázium ének-zene tanára és karnagya, a MusiColore Énekegyüttes művészeti vezetője vehetett át.

Az este díszvendége Balázs Árpád zeneszerző volt, aki október elsején ünnepli születésnapját, és ezen alkalomból több száz énekes és az Alba Regia Szimfonikus Zenekar adta elő Bodzavirág című művét.

Székesfehérváron évtizedes hagyomány, hogy a zene világnapján a város zenei életének legkiválóbb képviselői: kórusok, zenekarok, hangszeres művészek, népzenészek együtt énekelnek, muzsikálnak – nem ritkán a közönséggel közösen. Nem volt ez másként 2023. október 1-jén sem, amikor immár tizenhatodik alkalommal gyűlt össze a város zeneszerető közönsége.

A hangverseny nyitányaként a Székesfehérvári Fúvószenekar előadásában az Overture to a new age című mű hangzott el. A műsor ezt követően Ligeti György: Régi Magyar Táncok darabjával folytatódott az Alba Regia Szimfonikus Zenekar előadásában. A felnőtt művészeket követően a legkisebbek léptek közönség elé: a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 2. é. osztályos tanulói jenői gyermekjátékokat játszottak.

A zene világnapján dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. Kiemelte: büszkévé tehet bennünket az, hogy a zene világnapján a fehérvári közösségnek köszönhetően a műfajok sokszínűségével mutatják meg a fellépők a zene erejét, a művészet, a kultúra fontosságát. Bizonyítja mindez azt, hogy egy nagyváros élete elképzelhetetlen kulturális közösségek, kulturális intézmények és a kultúrát művelő és értő generációk nevelését, oktatását végző alap- és középfokú iskolák nélkül. „Szerencsések vagyunk, mert Székesfehérváron ilyen közösségek léteznek, működnek és alkotnak.” – hangsúlyozta a város polgármestere.

A hagyományoknak megfelelően a zene világnapján adják át Székesfehérvár zenei elismerését, a Fricsay Richárd Zenei Díjat, amelyet azok az együttesek, előadóművészek, karnagyok, zenetanárok kaphatják, akik maradandót alkottak Székesfehérvár zenei életében. Idén Radics Éva, a Ciszterci Szent István Gimnázium ének-zene tanára és karnagya, a MusiColore Énekegyüttes művészeti vezetője, Székesfehérvár kulturális életének ismert és elismert szereplője vehette át.

Ezen ünnepi alkalomból a város közössége előtt köszöntik az Éneklő Ifjúság hangversenyén díjazott kórusokat, azok vezetőit. Így Arany diplomával minősítést kapott a Székesfehérvári Hermann László Zeneművészeti Szakgimnázium és AMI vegyeskara és karnagya, Mihály György, a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és AMI, Legkisebbek kórusa és karnagya, Polgár Zoltánné. Az előadáshoz készített koreográfiért külön elismerést kapott Kneifelné Laczkó Krisztina és Molnár Gábor. Szintén Arany diplomával minősítést vehetett át a Kodály iskola gyermekkara és karnagya, Nyárs Annamária, a leánykar és annak vezetője, Feke Mariann, valamint az Arany minősítésben részesült Kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium, „Hétpróbások” kórus és karnagya, Mohai Judit, valamint a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola Kicsinyek kórusa és Szünder Nóra karnagy.

Az esten a XX. századi magyar zeneszerzők, Bartók Béla, Bárdos Lajos, Karai József, Kocsár Miklós, Lisznyai Gábor műveit hallhatta a közönség az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Fóris Abigél (gordonka), valamint a Zentai Úti Általános Iskola Gyermekkara, a Ciszterci Szent István Gimnázium kórusa, a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola Vegyeskara és Egyneműkara, a Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Bárdos Lajos Gyermekkara, Vegyeskara, az Alba Regia Vegyeskar, az Ars Musica Kórus és a Primavera Kórus előadásában.

Az est díszvendége Balázs Árpád volt, aki október 1-jén ünnepli 86. születésnapját. Ez alkalomból Ruff Tamás, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója és dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte. A zeneszerző több mint ötven díjat nyert alkotásaival hazai és nemzetközi versenyeken. A Szigligeti Alkotóházban Nemes Nagy Ágnessel közösen írt kórusműve, a Bodzavirág, Deák Kristóf Mindenki című Oscar-díjas filmjének vezérdala, egyben főcím-zenéje lett. A művet, amelyet szimfonikus zenekarra Dobri Dániel, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar kortárs művészeti vezetője hangszerelt, közösen adták elő a fellépők, és a zene lélektől lélekig szállt a Bodzavirág dallamán. Az est méltó módon, Händel Messiás című oratóriumából a Halleluja-kórussal zárult.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2023-10-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This