Vonatváró és parkoló épül a Szárazrét megállóhely mellett

Szerző: Media24

2023-01-12

December óta a Fehérvár-Komárom vonalon járó vonatok Szárazrét megállóhelyen is megállnak. A városrészben élők, akik ezt a közlekedési eszközt választják, hat perc alatt érnek be a székesfehérvári vasútállomásra. Az elővárosi közlekedés lehetőségét erősíti, hogy hamarosan elkészül egy fedett vonatváró a peronon és a megálló mellett egy 18 férőhelyes parkoló. A további tervek között szerepel kerékpártárolók kialakítása is – hangzott el a helyszínen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Hat perc a menetideje a Székesfehérvárról Komáromba tartó vonatnak, amíg a vasútállomásról megérkezik Szárazrétre. Ilyen gyorsan semmilyen közlekedési eszközzel nem jut át a városon az ember – mondja a vonatról a városrészben leszálló két utas, azaz dr. Cser-Palkovics András polgármester és Szigli István, Feketehegy- Szárazrét önkormányzati képviselője, akik a megállóhelyen tartott csütörtöki sajtótájékoztatóra a 12.26 órakor induló járattal érkeztek.

Mint ismert, tavaly szeptember óta – 12 év szünet után – újra járnak a személyvonatok Székesfehérvár – Komárom regionális vonalon. Az újraindulást követően a város tárgyalásokat folytatott Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkárral, hogy mihamarabb lehetőség nyíljon arra, hogy a vonat megálljon Szárazrét megállóhelyen, ezzel a lépéssel is erősítve az elővárosi közlekedést Székesfehérváron. Erre december óta van is lehetőség – ismertette az előzményeket Székesfehérvár polgármestere. Dr. Cser-Palkovics András elmondta: „A következő lépés, amit szeretnénk elérni, hogy a fehérvári helyi buszbérlettel is lehessen használni a vonatot a Szárazrét – Fehérvár vasútállomás szakaszon.” Jelenleg reggel hat és este hét óra között járnak a vonatok, de a város abban állapodott meg a MÁV-val, hogy az első hetek-hónapok tapasztalatait összegezve, ha úgy látják, hogy van rá igény, akkor lesz lehetőség a menetrend finomhangolására. Az első hónap tapasztalata az, hogy a két szerelvénnyel közlekedő járat 60-70 százalékos kihasználtsággal megy a reggeli órákban. Az infrastruktúra fejlesztése is megkezdődött a MÁV-val közösen. A peron felújításának első fázisa elkészült, a Városgondnokság jelenleg is dolgozik egy 18 férőhelyes parkoló kialakításán, és készül a buszmegállók mintájára egy kisebb váró is városi forrásból, tájékoztatott a polgármester.

Szigli István önkormányzati képviselő fontos eredménynek nevezte, hogy a Fehérvár – Komárom vasútvonal újraindulását követően nem sokkal ismét megáll a vonat Szárazréten. Mint mondta, a cél, hogy a reggeli érkezési és indulási időhöz finomhangolják az autóbuszok menetrendjét, mind a diákok, mind a munkába járók érdekében. Az elővárosi vasútnak nagyon fontos része ez a fejlesztés, amely példaértékű. A feketehegy-szárazrétiek számára egy újabb alternatíva a közösségi közlekedésre.

(ÖKK, fotó: Ostorházi Helga)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-01-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami