Velencei-tó: sokat javult a helyzet, de még nem idilli

Az elmúlt hónapok csapadékos időjárásának hatására a Balaton vize már júniusban elérte az üzemi vízszintet, ezért a zsilipet is meg kellett nyitni a Sió-csatornán, de már sokat javult a helyzet a Velencei-tónál is, amellyel kapcsolatban tavaly sokan már kiszáradást vizionáltak, tönkre is vágva a 2022-es nyári szezonját mindenkinek, aki vendéglátással, szálláskiadással foglalkozik. A tavaly nyári 70 cm körüli átlag után idén eddig jóval 90 cm feletti, többször az 1 métert is meghaladó volt a vízállás, de ami ennél is fontosabb, szemmel láthatóan sokkal több víz van a tóban, mint egy esztendővel korábban.

Tavaly nyáron 60 cm alatti, sőt, augusztus közepén 50 cm-es (!!) abszolút negatív rekordot hozott a tó vízszintje. Ehhez képest a mostani állapot sokkal jobb, ugyanakkor az ideálistól még mindig messze van.

Egy biztos, a vészjósló, kiszáradást, ökológiai katasztrófát vizionálóknak nem lett igazuk, mert ahogy a valódi szakemberek már régóta hangoztatják: az időjárás, ha csapadékosabbra fordul, szépen, lassan, de biztosan megoldja a rehabilitációt és növekedésnek indul a vízszint. Ez be is következett, láthatóan „jól érzi magát” a tó jelenleg, a vízszint emelkedik, a vízminőség jó. Ennél azonban még több kell, teljesen nyilvánvaló, s az idei év csapadékhozamát tekintve van is rá esély.

A Balatonnál szintén jelentős volt tavaly a vízszint csökkenése, de idén nyár elejére már elérte a minimum szintet, amit már jónak lehet mondani, így legnagyobb tavunkkal nincs különösebb probléma.

Szakemberek szerint a Tiszta-tónál is javuló a tendencia a sok csapadéknak köszönhetően, a Fertő tónál is, ám utóbbi van most a legrosszabb állapotban, ezért hazai és osztrák vízügyi szakemberek dolgoznak – közösen is – azon, hogy a nyugati határon található tavunk esetében is normalizálódjon a helyzet. Bízzunk benne, hogy sikerül.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-08-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami