Velencei-tó: alig 1 nap alatt 9 cm-es emelkedés is volt

Tegnapi írásunkra ráerősítve a vízállás statisztikákat böngészve örömmel állapítható meg a tény: a Velencei-tó kritikusan alacsony vízállása komoly mértékben tud emelkedni, ha megfelelő mennyiségű csapadék hull.

Érdekes adat, hogy augusztus 19-én 16.00 órakor 50 cm-t mutatott az agárdi vízmérce, ami pedig – amióta hivatalos mérések vannak – abszolút negatív rekord. Ugyanakkor az érkező eső hatására másnap, augusztus 20-án 11.00 órakor már 59 cm volt a vízállás, azaz alig egy nap leforgása alatt 9 cm-es emelkedés volt tapasztalható!

A tendencia azóta stagnál, ma kora délután is 59 cm-t mutatott a vízügyi igazgatóság hivatalos vízmércéje, ám mivel újabb eső várható ma és még holnap is, szinte biztosan 60-70 cm közé fog emelkedni a vízállás. Persze ez is még nagyon kevés ahhoz, hogy fel lehessen lélegezni, ugyanakkor ez is mutatja, hogy ha jön néhány esősebb, csapadékosabb hét az őszi-téli időszakban, amikor a víz elpárolgása is minimális, akkor bizony komoly mértékben javulhat a helyzet.

A mellékelt fotókat augusztus 20-án reggel, akkor készítette a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Velencei-tavi tófelügyelője, Temesi Mihály (köszönet érte!!), amikor éppen esett az eső a tónál, a KDTVIZIG tófelügyelőségénél.

A fotókon is látszik, hogy azért van még víz a tóban, s bízhatunk abban, hogy ezt állapotot csak fokozza az előttünk álló hónapok remélt, csapadékosabb időjárása.

Apropó, időjárás! Pontos prognózis nincs az őszi-téli időszakra, ami persze nem is lehet, viszont több modellezés alapján várható, a valósághoz közelítő előrejelzések napvilágot láttak már. Ezekből az rajzolódik ki, hogy a Skandináv országokban az átlagosnál több, Európa déli részein kevesebb csapadék lehet, míg nálunk és a kontinens középső részén úgy általában, nem lesz sem rosszabb, sem jobb a helyzet, mint az eddigi átlag.

Sokkal okosabbak nem lettünk ettől a nagyon általános prognózistól, de legalább van esélyünk arra, hogy a vészjósló hírekkel ellentétben megfelelő csapadékmennyiséggel számoljunk.

Némi videós alátámasztás a fotók mellé. Ugye, milyen „szép dallam” is tud lenni a lehulló esőcseppek zaja?

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-08-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami