Velencei-tó: a jég olvadozik, a vízszint nő

Akadtak jócskán a közelmúltban, akik vészharangot kongattak a Velencei-tó alacsony vízállása kapcsán, s a tó kiszáradását, ökológiai katasztrófát vizionáltak. Szerencsére a vészjósló hangoknak nem lett igazuk, s ha nem is rohamléptekben, de a sok csapadéknak és a vízpótlásnak köszönhetően szépen, lassan, de fokozatosan nőtt a vízszint, amely ma közel 125 cm, ami több, mint kétszer akkora, mint a forró nyári napokon volt 2021-ben és 2022-ben! Idén télen a hóolvadás, az esős időszakok és a jegesedés utáni olvadások okán keletkező vízmennyiség is hozzájárult a pozitív tendenciához. Apropó, jég! A tó vízfelülete már másfél hete befagyott, a jég szerda reggelig 8-9 cm-es vastagságúra hízott, ám szerdától a hirtelen melegedésnek köszönhetően újra olvadni kezdett.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér Vármegyei Szakaszmérnöksége Velencei-tavi Tófelügyelőségének tájékoztatása szerint 2024. január 25-én a Velencei-tó felszínét egybefüggő jég borítja. A jég vastagsága az Agárdi Tófelügyelőség előtti nyílt vízterületen 7.20-kor mértek szerint kb. 7,0 cm. A kikötőkben, öblökben, védett part menti területeken kb. 7,0-8,0 cm-es vastagságú a jég, Az esőzés hatására a jég felszínét víz borítja, a felső rétege meggyengült, kásás jellegű, a jég a partfaltól elvált, sportolásra már nem alkalmas.

Mindez tehát azt jelenti, hogy a jégre lépni veszélyes és tilos! Az viszont felettébb sajnálatos és komoly problémát jelent idén is, hogy akik lementek a partra, nem a csodás tájat és tavat szemlélték, ha már nem tudtak rámenni a jégre, vagy éppen csak a szélére, „bosszúból” köveket, kavicsokat, féltéglákat, fát, vasat és ami csak a kezük ügyébe került, dobálták a jégfelületre. Ez, túl azon, hogy a jégen sem szép látvány, majd az olvadás után fejti ki alattomos, negatív hatását, mert a víz alá, a tómeder fenekére sülylednek és a nyári strandszezonban számos balesetet okozhatnak. Akár éppen annak is, aki a jégre dobálta ezek egy részét, télen…

Összességben azonban mindenképpen jó hír, hogy a tó nemhogy nem szárad ki, de egyre inkább utoléri korábbi önmagát, egyre emelkedik a vízszint, amely csaknem éve, 2020 tavasszán volt utoljára ilyen magas. Ez jó nyári szezonnal kecsegtet, a horgászoknak jó fogással, a vízisportokat űzőknek pedig még több lehetőséggel. Reméljük, a következő hónapokban még tovább javul a helyzet.

(Fotó: Temesi Mihály)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-01-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami