Velencei gáncs az EFOTT-nak: lezárják a legfőbb útvonalat

Már a 2019-es önkormányzati választást megelőző kampány egyik fő ígérete az volt a jelenlegi polgármester és csapata részéről, hogy hiába a városnak fontos komoly bevétel, márpedig juszt sem lesz Velencén több EFOTT! Miért? Mert a városvezetők szerint zajos, sok szeméttel is jár, zavarja a helyieket és nem is olyan egyértelmű a haszna ebből az önkormányzatnak. Nem sokkal később kiderült, valóban nem lesz több ilyen fesztivál a tóparti városban, hiába ígért a korábbinál is jobb feltételeket az EFOTT szervezője, nem volt megegyezési szándék a velencei vezetők részéről. A koronavírus-járvány okán tavaly elmaradt a rendezvénysorozat, amelynek vezetősége időközben megállapodott a szomszédos Sukoró önkormányzatával, így csak néhány száz méterrel tolódik el a fesztiválterület az eddigiekhez képest, ami nem nagy séta az ide érkezőknek. De csak hittük! Mert most jött az újabb velencei csavar: „a madár sem repülhet át” a fesztiválterületre vezető legrövidebb úton.

 

Az Evezős útról lehetett eddig megközelíteni az EFOTT helyszínét, azonban most a Gerhard Ákos polgármester vezette önkormányzat, illetve képviselőtestület úgy döntött, hogy ezt az utat a fesztivál előtti időszaktól annak végéig lezárja, sőt a transzferbuszokat sem engedi áthaladni Velence területén. Mindez azt jelenti, hogy hatalmas kerülővel, mintegy 8 kilométeres kitérővel lehetne csak megérkezni az EFOTT-ra gyalog és járművekkel egyaránt. Egyértelmű a gáncsoskodó szándék, amit nehéz elfogadhatóan magyarázni, hiszen fesztiválozók tízezreivel – köztük több ezer helyi és környékbeli lakossal és nyaralótulajdonossal – szúrnak ki, mindazonáltal sikerült a megmagyarázhatatlant is megmagyarázni a város Facebook-oldalán: „Az EFOTT fesztivál korábbi helyszínétől néhányszáz méterre, Sukoró területére költözött. Az esemény időpontjával, megszervezésével kapcsolatban sem Sukoró, sem az EFOTT nem tájékoztatta Velence Város Önkormányzatát. ” – áll a kommünikében. A baj ezzel csak az, hogy már az év eleje óta minden létező fórumon, szinte a csapból is folyt, hogy mikor és hol lesz az EFOTT, tehát csak az nem tudott róla, aki nem is akart…
A  közlemény folytatásában aztán kibújt a szög a zsákból, nem ígért eleget az EFOTT, ezért durcás kisgyerek módjára jött az „én területemen ugyan át nem mész, amíg nem fizetsz eleget” effektus: 
Velence Város felel a közutak és a forgalom biztonságáért, ezért valós megállapodási szándék hiányában az egyetlen fennmaradó megoldást kellett választani, az Evezős út forgalmi rendjének ideiglenes megváltoztatását. Erre vonatkozóan részletes tájékoztatást adunk a velenceieknek és városba érkezőknek a helyszínen kiplakátolva, KRESZ táblákkal kijelölve, illetve a városi kommunikáció elektronikus felületein. Az Önkormányzat mindezek ellenére továbbra is nyitott egy ésszerű és méltányos kompromisszum mentén létrejövő megegyezésre. Reméljük, ez meg is fog születni.” . azaz: van az a pénz, amiért nem is olyan nagy nyűg ez az EFOTT…
Ezekkel a sorokkal valószínűleg méretes öngólt lőtt magának a velencei városvezetőség, mert ezen az úton járnak edzésre az evezősutánpótlás versenyzői, ezen az úton visz át a tó körüli kerékpárút egyik fő vonala is, s járnak arra mások is, pl nyaralótulajdonosok. A város oldalán az idézett poszt alatt is a hozzászólások 90 %-a negatív a döntéshozókra nézve, az EFOTT főszervezője pedig már tegnap a YouTube-on is elérhető videoközleményben reagált a nem éppen közönségsikert arató döntésre Mint mondta, számukra is ebből a Facebook-bejegyzésből vált ismertté a lezárásról szóló információ, ráadásul abban több komoly csúsztatás is van, mert az indokok egy része finoman fogalmazva sem állja meg a helyét: „Elsőként a leghatározottabban szeretném visszautasítani, hogy mi ne lettünk volna kompromisszumkészek. Sőt, igazából 2019 óta folyamatosan kerestük az egyeztetési lehetőséget a velencei városvezetéssel. S egyébként javaslatot tettünk, hogy például a 2019-ben bérelt területeket 2021-ben is bérelnénk, a 2019-es ár másfélszereséért. De nekik ez nem volt elég, ők több, mint tízszeres árat szerettek volna.” – nyilatkozta Maszlavér Gábor. A kutya tehát itt van elásva: a velencei polgármester és csapata több, a korábbiaknál sokkal, nagyon sokkal több pénzt szeretne kicsikarni az EFOTT-tól.
A fesztiváligazgató azt is hozzátette, hogy véleményük szerint a lezárás teljesen jogszerűtlen, szükségtelen és balesetveszélyes, ráadásul nem csak a fesztiválozók használják az érintett útszakaszokat, hanem mások is. Mindazonáltal Maszlavér Gábor kifejtette: ez a lezárás pár száz méterről szól az Evezős úton, ami helyett egy 8 kilométeres terelőutat jelöltek ki mindenki számára. Mint fogalmazott: „Ez az állapot nem lehetetleníti el a fesztivált, de mindenkinek az életét megnehezíti, így egyébként a helyi lakosokét, fesztiválozókét, zenészekét, művészekét, már csak ezért is javasoltuk a képviselőtestület számára, hogy éljen a jogi lehetőségével és vonja vissza ezt a szabálytalan útzárat…”
Hogy mi lehet ennek a vége? Vagy fizet egy csinos összeget az EFOTT a velencei önkormányzatnak, s szabad lesz az Evezős út, vagy nem fizet, s jókora bevételtől esik el, mert vélhetően nem kevesen lesznek azok, akik nem vállalnak 8 km-es „kerülő kalandtúrát” azért, hogy eljussanak a fesztiválra, főleg azok, akik vasúton érkeznek Velencére, vagy – elkerülve a velencei kellemetlenségeket – Kápolnásnyékre, ahonnan a 8 km-es kerülőt is figyelembe véve nagyjából 20 km-es út lenne eljutni a fesztiválra.
Annyit mi is hozzátennénk, hogy az ország településeinek 90 %-a egészen biztosan örömmel fogadna egy ilyen volumenű eseménysorozatot, amely a jelentős anyagi bevételen túl komoly településmarketing-értékkel is bír, hiszen a médiák egy héten át kiemelt figyelmet szentelnek az EFOTT-nak és programjainak. Velencén ezt egy hangos kisebbség nyomására a városvezetőség nem így gondolja, vagy legalábbis ezt kommunikálja, hogy megfeleljen ezeknek a szavazóknak, mert ugye, azt senki sem hiszi, hogy ebben nincs semmi politika? Mi azért bízunk a józan gondolkodás győzelmében, hogy végül Velence jelenlegi elöljárói belátják, nem hoztak jó döntést, s közös nevezőre jutnak a szervezőkkel annak érdekében, hogy tízezreknek ne nehezítsék meg a fesztiválra való eljutását, s sokan mások életét, akik az Evezős utat rendszeresen használják.
(Fotó: EFOTT / Media24 – Kocsok Noémi (archív)
Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by garanddesign

2021-07-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami