Véget ért az Országos Diákparlament

Szerző: Media24

2024-03-24

Egy 63 pontból álló javaslatcsomag kidolgozásával és elfogadásával zárult a XII. Országos Diákparlament. A háromnapos eseményen, amelynek Székesfehérváron adott otthont immár ötödik alkalommal, 112 delegált képviselte a vármegyék és a főváros diákságát. Mint az a záróülést követően elhangzott, a résztvevők felkészülten, példamutató munkával dolgozott együtt azon, hogy az ajánlások összeálljanak.

Vasárnap délelőtt ért véget a XII. Országos Diákparlament, amelyet 2014, 2017, 2020 és 2023 után ötödik alkalommal rendeztek meg Székesfehérváron a vármegyéket képviselő 112 fiatal részvételével.  A diákok a pénteki nyitó plenáris ülést követően szombaton szekcióüléseken tárgyaltak az oktatás és diákélet mindennapjait érintő fontos kérdésekről, hogy megfogalmazhassák javaslataikat a döntéshozók számára. Az ODP munkája végül egy 63 pontos ajánlás elfogadásával zárult.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a zárószavazást követően tartott sajtótájékoztatón örömének adott hangot, hogy Székesfehérvár immár ötödik alkalommal adott otthont az országos találkozónak. „Azon túl, hogy az ország valamennyi pontjáról érkező diákok megismerik városunkat és jóhírét viszik, intézményfenntartóként is sok hasznos információt kapunk az ajánlások során. Érdekes azt is megfigyelni, hogy változnak a témák, mi kerül középpontba. Bár jórészt az állam felé fogalmazódnak meg a kérdések, de vannak benne olyanok, amelyek hatnak egy településre. Lehet, nem önkormányzati feladatot jelent, de részben mi is segítséget tudunk nyújtani, így az diákönkormányzatok működésében, programok szervezésében, iskolaépületek felújításában.”

Csomor Boldizsár, Győr-Moson-Sopron vármegye képviseletében, az Országos Diáktanács tagjaként immár második alkalommal vett részt az országos eseményen. A sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki Székesfehérvárnak az ODT sikeres lebonyolításáért. Összefoglalójában elmondta, a pénteki plenáris ülést követően szombaton tréningeken vettek részt, majd több szekcióban ajánlási pontokat gyűjtöttek össze. A szerkesztőbizottság szombat este ült össze, majd a beérkezett 160 ajánlást összegezve egy éjszaka alatt született meg az a 65 pontot tartalmazó lista, amelyet a vármegyei küldöttek a vasárnapi záró plenáris ülésen megtárgyaltak. A szavazáson elfogadott 63 javaslatot továbbítják a szakminisztériumhoz. „Több szekcióban dolgoztunk, de sokszor visszaköszöntek egyazon témák. A legnépszerűbb, leggyakrabban felmerülő kérdés a mentális egészség, a mentális higiénia volt. Ebben a témában több mint 20 ajánlási pont volt.”

„Nagyon fontos, hogy a diákok véleményét megismerjük az oktatási rendszerről. A pedagógusok, diákok, szülők véleménye iránymutató az oktatási kormányzat számára. Ennek a rendszerezett formája, amit a törvény is előír, hogy diákparlamentet tartsunk, legalább kétévente, mondta a zárónapon tartott sajtótájékoztatón dr. Maruzsa Zoltán. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, egy tavalyi kérésnek eleget téve egy év elteltével ült ismét össze a testület. Az államtitkár szól arról is, hogy beszámolt a tavalyi ODP-n elfogadott 58 pontos javaslatcsomagról, amelyből 22 maradéktalanul, 12 részben teljesült, 5 folyamatban van, 7 javaslat esetében folyamatos a nyomon követés, míg a fennmaradóak nem tartoznak a köznevelés ügyéhez, de ezek esetében is igyekeztek eljárni. „A következő időszak feladata az lesz számunkra, hogy a most megállapított feladatokról, ajánlásokról az Országos Diáktanács havi ülésein tárgyalunk tovább, és igyekszünk a diákság kéréseinek eleget tenni, illetve mi is megfogalmazunk olyan kéréseket, amelyekben segíthetik az oktatási kormányzat céljainak megvalósulását.”

Mint mondta, sok olyan ajánlás van a 63 pontos listában, amelyet a jelenlegi szabályozás vagy nem szabályoz   részletkérdésekben, vagy adott esetben a pedagógus egyéni szabadságán múlik. Példaként említette, hogy a diákok sokat beszéltek arról, vajon átnyúlhat-e a dolgozatírás, számonkérés a tanórán kívülre. Szociális jellegű kérdések között szerepelt a kollégiumok felújítása. Különleges pontnak nevezte az államtitkár az ajánlások első helyén szereplőt, amely javaslat arra vonatkozik, hogy a diákönkormányzatoknak legyen saját költségvetése. A köznevelésért felelős államtitkár sikeresnek ítélte az idei rendezvényt, kiemelve, a résztvevők felkészülten, példamutató munkával dolgoztak együtt azon, hogy az ajánlások összeálljanak.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami