Vasárnap estig tart a Fehérvári Mézünnep az Országzászló téren

Augusztus 11. és 13. között rendezik meg a Fehérvári Mézünnepet az Országzászló téren, ahol helyi termelők nyolc asztalon kínálják és kóstoltatják mézeiket, mézkülönlegességeiket. Vasárnap pedig határon innen és túlról is érkeznek mézlovagrendek Fehérvárra, hogy látványos felvonulásukkal is népszerűsítsék a mézet és a méhészetet.

A Székesfehérvári Királyi Napokon nagyon sokan ellátogatnak a Belvárosba. A Szent István Mézlovagrend nekik szeretné a mézet, mint érdekességet felkínálni – mondta Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere. „Kiváló helyi méhészek nyolc standon kínálják és kóstoltatják a különböző ízvilágú mézeiket, és szaktanácsokkal látják el az érdeklődőket. Az egyik legismertebb és legnépszerűbb magyar méz az akác, de szintén nagyon kedvelt fajta a selyemfűméz is, melynek a legjobb a gyulladáscsökkentő hatása, és boltokban nem nagyon kapható. Az Országzászló téren minden fajta mézet meg lehet kóstolni, és ez alapján lehet választani.”

Hogyan készül a tiszta méz?

– Amikor egy-egy fajta növény virágzásnak indul, akkor telepítik a területre a kaptárakat teljesen üres méztérrel, és amíg tart a virágzás, célirányosan arról a területről gyűjtenek a méhek. A legjobb helyeket mindig kifigyelik a méhészek, és csak olyan helyre viszik a kaptárakat, ahol nincs más zavaró tényező és nem tudnak belehordani más virágzásból virágport a méhek – mondta el Lódi József nagymester.

Egészen vasárnap estig tart az Országzászló téren és a Sóstó Természetvédelmi Területen a Fehérvári Mézünnep, melynek célja, hogy a méhész szakma képviselői megismertessék és népszerűsítsék a magyar mézet, a rendszeres mézfogyasztást és a különböző méhészeti termékeket. A szervező Szent István Mézlovagrenden túl jönnek résztvevők a Kárpát-medence minden szegletéből.

A Mézlovagrendek és a Mézkirálynő felvonulása augusztus 13-án, vasárnap 15.15 órakor indul az Országzászló térről, majd a Fő utcán és a Liszt Ferenc utcán, végül pedig vissza az Országzászló térre haladnak a résztvevők. Délután négy órakor lesz a mézlovagavatás Magyarország újonnan megválasztott mézkirálynőjének részvételével.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-08-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami