Ünnepséggel emlékeztek II. Rákóczi Ferencre a fejedelem születésnapján

Szerző: Media24

2024-03-27

A város legfiatalabb emlékművénél, a 2022. októberében átadott Rákóczi-emlékműnél rendeztek ünnepséget a fejedelem születésének 348. évfordulója alkalmából. Az ünnepi műsor után a résztvevők a Rákóczi-induló dallamára helyezték el koszorúikat.

A magyar Himnusz közös éneklése után a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói ünnepi műsorral készültek II. Rákóczi Ferenc születésének 348. évfordulóján. A megemlékezést a Nagy Benedek szobrászművész által készített Rákóczi-emlékműnél tartottak, melyet 2022-ben civil közösségek kezdeményezésére, közadakozásból valósítottak meg. A Rákóczi Általános Iskola, valamint az emlékmű felépítését kezdeményező Béri Balogh Ádám Baráti Kör és a Honvédség és Társadalom Baráti Kör közös ünnepségének célja volt, hogy méltó módon emlékezzenek meg a fejedelem életéről. A műsor keretében a fiatalok verses-zenés összeállításban emlékeztek meg II. Rákóczi Ferencről, bemutatva életét, korát és az általa vezetett szabadságharcot.

A diákok műsora után Lehrner Zsolt alpolgármester mondott ünnepi köszöntőt. „Akárhányszor erre járok és rátekintek a Vereckei hágón át lovával érkező fejedelemre, megdobban a szívem. II. Rákóczi Ferenc nevét intézmény és utca is viseli régóta városunkban, ám igazán méltó emléket ezzel a szoborral állíthattunk, tisztelegve nemcsak személye, hanem kedves hazánk, Magyarország több mint ezeréves történelme előtt is.” – fogalmazott az alpolgármester, aki örömének adott hangot, hogy a civil kezdeményezésre, széles társadalmi összefogással, valamint az Önkormányzat támogatásával sikerült méltó emléket állítani a fejedelemnek. Az alpolgármester hozzátette, hogy II. Rákóczi Ferenc jelmondata, a Cum Deo pro patria et libertate! – azaz Istennel a hazáért és a szabadságért! nem csak a saját korában, de a történelmünk ezt követő korszakaiban és napjainkban is erős üzenetet hordoz. Mindenkit arra ösztönzött: legyenek büszkék elődeikre, hiszen emlékek és értékeik életben tartásával példát mutathatnak, tovább éltetve ezzel a nemzetet és a kultúrát.

Az ünnepség végén a Rákóczi-induló dallamára koszorút helyeztek el az Önkormányzat, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, valamint a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola képviselői.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami