Újra Kati néninél ünnepeltek

Szerző: Media24

2021-11-25

Idén is sokan gyűltek össze Székesfehérváron az éppen húsz éve felavatott Kati néni-szobornál, hogy közösen ünnepeljék a Katalinokat. Az évtizedes hagyományt tavaly a vírushelyzet „megszakította”, de idén ismét együtt, zenével, virággal, hagyományos felsővárosi savanyú káposztával ünnepelhették Székesfehérvár legismertebb fertályos asszonyát és a Katalinokat.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta: Katalin-nap alkalmából Kati néni szobránál nemcsak a Katalinokat, hanem a „szorgalmas, hagyománytisztelő” fehérváriakat is köszöntjük.

A hagyományokat tisztelni, az egy nagyon is élő dolog tud lenni, ami összeköt minket – mondta el köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A Katalin-napi ünnepség azt is kifejezi, hogy szeretjük otthonunkat, szeretjük Székesfehérvárt, tiszteljük a múltját, és a jelenben szeretnénk tenni a jövőjéért.

A közösség fontosságát emelte ki Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője is. „Mindannyian éreztük Kati néni hívószavának lényegét, hogy a teljes értékű élet nem csak a mindennapok küzdelmeiből áll, de sokkal inkább az együttérzésből, szeretetből barátaink, közösségünk iránt.”

A jubileumi Katalin-napon Kocsis Balázs, a szobor készítője is részt vett, akinek alkotása csak hosszú kálvária után, a fehérváriak nyomásának engedve kapott végleges „letelepedési engedélyt” 2001-ben. A piaci hagyományoknak emléket állító szobor azóta a város egyik legkedveltebb köztéri alkotásává vált. Minden évben itt ünneplik a Katalinokat virággal, a Hagyományos Piacokért Egyesület és a Fehérvári Polgárok Egyesülete pedig zsíros kenyérrel, forralt borral, meleg teával, almával és hagyományos felsővárosi savanyú káposztával látja vendégül az ünneplőket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2021-11-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This