Újra Fehérvári Versünnep!

Szerző: Mátay Balázs

2022-04-22

Elindult a jelentkezés a Fehérvári Versünnepre. A tehetségkutatón az elmúlt években sok száz tehetséges diák vett részt, és idén is nagy érdeklődésre számítanak a szervezők, hangzott el a versenyfelhívást ismertető pénteki sajtótájékoztatón. A jelentkezési határidő 2022. május 4.

A Fehérvári Versünnepet 2010-ben hívta életre a Fehérvár Médiacentrum. A minden évben nagy érdeklődésre számot tartó megmérettetést legutóbb 2020-ban hirdették meg, de a koronavírus-járvány miatt a tizenegyedik versünnep döntőjére már nem került sor. Két év után a szervezők 2022-ben folytatják a tehetséggondozó programot, melynek nagy hagyománya van Székesfehérváron. A kétfordulós versenyről Spányi Antal megyés püspök, dr. Cser-Palkovics András polgármester és Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója számolt be a pénteki sajtótájékoztatón.

„A Fehérvári Versünnepnek küldetése van: a kultúra őrzése, a keresztény kultúra védelme és ezzel egy társadalmi felelősségvállalás. Meg kell találnunk azokat a csatornákat, amelyeken keresztül ezeket az értékeket, a verset, a zenét, a nyelvet, a hagyományokat a gyerekek szívében el tudjuk ültetni.” – hangsúlyozta a programsorozat egyik fővédnöke, Spányi Antal. A megyés püspök reményét fejezte ki, hogy a versünnepen induló gyermekek más lélekkel fognak gondolkodni, más szívvel érezni, ezáltal jobb magyarok lesznek, akik őrzik a magyar kultúrát, és tehetségüknek köszönhetően új értékeket is teremtenek.

Székesfehérvár tavaszi kulturális programjainak szerves részévé vált a versünnep az elmúlt évtizedben. Hiányát megéreztük a járványidőszakban, ezért is várjuk nagy örömmel idén újra a fiatalokat – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Az esemény másik fővédnöke szólt arról, hogy a járványidőszakban felértékelődött a versek, irodalmi alkotások szerepe, hiszen a vírus miatti zárt világban a könyvek adtak egyfajta szabadságot, lehetőséget az „utazásra”, a szomszédos országban zajló háború kapcsán pedig segítenek megérteni a folyamatokat, vigasztalást, reményt adhatnak az olvasóknak. „A programra jelentkező fiatalok a választott versekkel mondják el véleményüket a világról, ezek által megismerjük az őket foglakoztató kérdéseket.” A polgármester hozzátette, a Versünnep lehetőséget ad arra, hogy a város közössége találkozhasson ezekkel a tehetségekkel, és biztassa, támogassa őket álmaik megvalósításában, hogy aztán majd a középiskolás éveket követően – egy rövid kitekintés után – Székesfehérváron kamatoztassák tudásukat, tehetségüket.

Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum Kft. ügyvezető igazgatója köszönetet mondott az együttműködő partnereknek (Székesfehérvári Egyházmegye, Székesfehérvár Önkormányzata, Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Vörösmarty Színház), hogy a kezdetektől fontosnak tartják a tehetséggondozás ügyét. Mint mondta, a Fehérvári Versünnephez szorosan illeszkedik kezdetek óta a Székelyföldi Verstábor, ahol a Fehérvári Versünnep résztvevői mellett Kárpátaljáról, a Vajdaságból, Felvidékről és a vendéglátó Székelyföldről is érkeznek fiatalok. A tábor az alapító emlékére 2016 óta Varga Sándor nevét viseli. A Fehérvári Versünnep korábbi győztesei Tóth Melitta (2010), Pruma Nikolett (2011), Krär Edina (2012), Gombó Viola Lotti (2013), Bukosza Zita (2014), Hajdú-Sobor Csaba (2015), Börcsök Olivér Benjamin (2016), Marth Fruzsina (2017), Baráth Eszter Adrienn (2018), Kneifel Nóra (2019).

A megmérettetésre május 4-ig azok a 9-13. osztályos diákok jelentkezhetnek, akik székesfehérvári középfokú oktatási intézmény tanulói a 2021/22-es tanévben vagy a Székesfehérvári Egyházmegye valamely középfokú oktatási intézményében tanulnak a 2021/22-es tanévben vagy más település középfokú oktatási intézményének tanulói, de székesfehérvári állandó lakhellyel rendelkeznek. A vers választása kapcsán Hagymásy András felhívta a figyelmet arra, hogy megkezdődött a Petőfi Emlékév, valamint arra, hogy gazdag anyag áll rendelkezésre a kortárs és a székesfehérvári, vagy éppen Fejér megyei költők alkotásaiból. A verseny két fordulóból áll: a válogató május 7-én, szombaton lesz, míg a döntőre május 28-án kerül sor. A XII. Fehérvári Versünnep zsűrijének elnöke ezúttal is Kubik Anna Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész lesz. A verseny része a Fehérvár Médiacentrum társadalmi felelősségvállalási programjának. A részvétel részletes feltételeit, a jelentkezéshez szükséges űrlapokat, valamint a versennyel kapcsolatos legfontosabb információkat a www.versunnep.hu honlapon lehet megtalálni.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-04-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami