Újjáéledő hagyomány a Kodolányi János Egyetemen

Szerző: Media24

2024-03-13

A régi hagyományokat újjáélesztve, emléknapot szerveztek a székesfehérvári Kodolányi János Egyetemen az intézmény névadója, Kodolányi János író születésének 125. évfordulóján. Az Egyetem szándéka szerint ezentúl minden évben megrendezik a jeles eseményt március 13-án. Változatos programokkal várták az érdeklődőket egész nap.

Kodolányi János Kossuth-díjas író, a XX. századi magyar irodalom meghatározó személyisége 1899. március 13-án, 125 éve született. A jeles évforduló tiszteletére a nevét viselő székesfehérvári egyetem március 13-át Kodolányi Nappá, az intézmény hivatalos ünnepévé nyilvánította. A programot első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg az egyetem Rákóczi utcai épületében.

A rendezvény a TáncolKODO Táncegyüttes két tagjának előadásával kezdődött, majd dr. Vizi László Tamás, az Egyetem megbízott rektora mondott ünnepi köszöntőt. „Minden közösségnek megvannak a maga hagyományteremtő törekvései, legyenek ezek a közösségek kisebbek, nagyobbak, családok, városok, települések, nemzetek. Elsősorban azért, mert ezekből a hagyományokból táplálkozik, ezekre emlékszik vissza büszkén és ezekre a hagyományokra építi a jelent és tervezi a jövőt.” – hangsúlyozta, majd hozzátette, a Kodolányi János Egyetem és a Kodolányi János Gimnázium közössége már több tízezer embert számlál, akiket a kodolányis lét, a közös múlt köt össze. Ennek szellemében élesztették újjá a Kodolányi Napot amely egyébként már korábban is létezett az intézményben hogy emlékezzenek névadójuk munkásságára, szellemi hagyatékára.

Felidézte, hogy mintegy három évtizeddel ezelőtt Rockenbauer Lajos és Szabó Péter az intézmény megalapításának tervével megkeresték Balsay István akkori polgármestert, aki felkarolta a kezdeményezést. Az egyetem az elmúlt 32 évben mintegy 30.000 hallgatót bocsátott ki. Dr. Vizi László Tamás köszönetét fejezte ki az egyetem tantestületének, az oktatóknak és valamennyi dolgozónak, aki támogatja az intézményben folyó munkát, és segíti a hallgatók sikerét. „A sikerhez való eljuttatás a mi igazi célunk!” – fogalmazott a megbízott rektor.

„Kodolányi Jánosról nemcsak a magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként beszélhetünk, hanem mint a haza és a nemzet megmentése iránt elkötelezett patriótáról is, aki írásaiban sokat foglalkozott a nemzet megmaradásának kérdésével. Kodolányi aggódott a magyarságért határon innen és túl, hogy képesek leszünk-e helytállni a nehéz körülmények között. Hitt egy sajátos magyar útban, amely nem követi a világban terjedő ideológiákat, hanem a nemzet megerősödését szolgálja.” – fogalmazott Dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár ünnepi emlékező beszédében. Hozzátette, hogy a magyarság számára ma is ugyanolyan fontos a megmaradás, az összetartozás és a nemzetért való tenni akarás, mint Kodolányi életében. Ma is abban hiszünk, hogy a nemzetnek egységesen kell cselekednie az összmagyarság szellemi fejlődése és identitásának megerősödése érdekében.

A köszöntőket dr. Bakonyi István, József Attila-díjas irodalomtörténész megemlékezése követte, majd beszélgetéssel folytatódott a program az író unokájával, Kodolányi Jánossal.

Ezt követően „Sikeres Kodolányisok” címmel beszélgetés zajlott az egyetem egykori hallgatóival, köztük Mészáros Attilával, Székesfehérvár alpolgármesterével, aki – mint mondta – négy szép évet töltött a Kodolányi Egyetem hallgatójaként 1999 és 2003 között, francia nyelvtanár és kommunikáció szakos diplomát szerezve. „Meghatározó időszak volt ez az életemben, hiszen fantasztikus tanárok tanítottak, és remek volt az egyetemi élet, ami a városnak is különleges hangulatot adott. Hitem szerint isteni gondviselés volt, hogy Virágh Ildikó, a Vörösmarty Rádió akkori főszerkesztője is tanárom volt, aki elhívott a rádióba, majd először hallgatóként, később főállású rádiósként dolgozhattam itt hosszú évekig. A mai napig hálás vagyok a lehetőségért Ildikónak és az egyetemnek, hiszen a rádión keresztül ismerhettem meg az önkormányzati munkát, a helyi politikai szereplőket és innen indult el igazából az én közéleti pályám is.” – mondta Mészáros Attila, aki bízik abban, hogy az egyetem új, helyi vezetésének lesz lehetősége a fehérvári képzési helyszínen tanulók létszámát jelentősen emelni, a korábbi szintre „visszaemelni”, amely a város számára elsősorban a humán területeken rendkívül fontos.

Az egyetem emeleti aulájában Kodolányi János műveiből összeállított kiállítás várta az érdeklődőket. Az intézmény szándéka szerint ezentúl minden év március 13-án megrendezik a Kodolányi Napot.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami