Újabb súlyos földrengés sokkolta Törökországot ma este

Szerző: Media24

2023-02-20

A föld nem nyugszik: újabb komoly, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg ma este Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték. A károk ismét súlyosak, további halálos áldozatokat is követelt az újabb rengés.

Az újabb földmozgás epicentruma a török katasztrófavédelem (AFAD) szerint 2 kilométeres mélységben volt Defne városánál, Hatay tartományban, amely az első, pusztító erejű rengés központi tartománya is volt.

Murat Kurum török városfejlesztési miniszter hétfőn a szintén földrengés sújtotta Gaziantep tartományba látogatott. Később újságíróknak nyilatkozva azt mondta: nem a földdel egyenlővé tett régi települések helyére építik fel az újakat, hanem máshol alakítják ki őket. A talaj minőségétől függően a völgyekből a hegyek felé költöznek, a törésvonalaktól távolabbi helyekre. Kiemelte, hogy az épületek magassága nem fogja meghaladni a 4-5 szintet, a lakóházak földszintjét pedig nem lehet majd üzlethelyiségként használni, írja az MTI.

A február 6-i erős, eddig közel 45 ezer halálos áldozatot követelő rengések óta szinte folyamatosak a földmozgások. A török hatóságok azóta 6414 utórengést regisztráltak az érintett térségben, de ilyen erős, önmagában is súlyos rengést nem tapasztaltak, miként ilyen sokat sem egymást követően. Gyakorlatilag február 6. óta minden nap volt kisebb-nagyobb utórengés, ami rendkívül aggasztó.

A mostani 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken.

Késő este óta sorra kerülnek fel az új videók a mostani földrengésekről. Akad sok olyan is, amin jól látható, hallható, hogy az emberek kiabálnak, sikoltoznak, a fedett helyekről pedig megpróbálnak gyorsan kimenekülni az utcára. Kijelenthető: az események sokkolták Törökország lakosságát és a világ minden jóérzésű emberét.

Alábbi videóban az utórengés egy rövid fázisa látható.

(Fotó: Béres Márton – Népszava /a korábbi rengés után készült a kép/)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-02-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami