Tárlatvezetés pedagógusoknak a Munkácsy-kiállításon

Szerző: Media24

2023-10-11

Nagy érdeklődés kísérte a keddi találkozót a Szent István Király Múzeumban. Az önkormányzat, együttműködve a múzeummal az iskolaigazgatókat és a rajztanárokat várta tárlatvezetésre a Munkácsy Székesfehérváron című tárlaton.

A város gimnáziumaiból, szakgimnáziumaiból és általános iskoláiból közel hatvanan vettek részt a keddre meghirdetett programon a Szent István Király Múzeum Rendház épületében, hogy megismerjék a Munkácsy Székesfehérváron kiállítást. A Pákh Imre magángyűjteményéből válogatott műalkotások között Munkácsy festményei, grafikai munkái, valamint más alkotók Munkácsyról készített festményei és Pásztor János Munkácsy-szobra is látható. Minden eddiginél bővebb – hetvenhét alkotásból álló – válogatást mutatnak be tizenegy kiállítóteremben 2024 januárjáig.

„Nagy lehetőség Székesfehérvár számára, hogy a Munkácsy-kiállítás itt van városunkban. Nagyon szeretnénk, ha a fiatalok minél szélesebb köre meglátogatná, ezért is gondoltunk arra, hogy az iskolaigazgatókat és a rajztanárokat meginvitáljuk egy tárlatvezetésre. Bízom benne, hogy közreműködésükkel az elkövetkező hetekben sok fehérvári diák jut majd el a kiállításra, hiszen Munkácsy-művészete lenyűgöző.” – mondta el Mészáros Attila alpolgármester a tárlatvezetést megelőző rövid köszöntőjében, melyben örömmel üdvözölte a nagy érdeklődést az intézményvezetők és a rajztanárok részéről.

A Szent István Király Múzeum képviseletében dr. Belényesy Károly szakmai igazgató köszöntötte a vendégeket. „Azt reméljük, hogy a pedagógusok és az iskolák vezetői saját élményeik alapján terjesztik és hírét viszik majd a diákok között a Munkácsy-kiállításnak. Bízunk benne, hogy a szárnyaik alá veszik őket, és elhozzák majd a fiatalokat a kiállításra. Érdemes mindenkinek inspirálódnia, legyen az felnőtt vagy fiatal.” – fogalmazott dr. Belényesy Károly.

A tárlatvezetésen a szakmai igazgató a kiállítás többi értékes darabja között bemutatta a tárlat székesfehérvári műtárgyát, ami a Szent István Király Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményben őrzött, a 18. század végén készült francia neoreneszánsz karosszék. Ez a különleges tárgy Munkácsy Mihály párizsi műterméből származik. A szék Munkácsy egyik zsánerképén is szerepel.

Kombinált jeggyel kedvezményesen végiglátogatható mindegyik kiállítás a Rendház épületben. A Munkácsy Székesfehérváron és a Hadi múltunk kincsestára, valamint a Katonazenészek – zenész katonák és a Munkácsy Fehérváron című kiállításokra érvényes közös belépő árai:

Teljes árú belépődíj: 4000 Ft
Kedvezményes belépődíj (diák, nyugdíjas): 2000 Ft
Családi jegy (5 fő, max. 2 felnőtt): 8000 Ft
Csoportos jegy, felnőtt (10 fő felett): 3000 Ft
Csoportos diákjegy (10 fő felett): 1000 Ft
Fotójegy: 500 Ft

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2023-10-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami