Születés fája – egy újabb csemete az újszülöttekért

Folytatódott a Születés fája program Székesfehérváron, a Jávor Ottó téren. Csütörtökön egy újabb csemetét ültettek el a tavaly világra jött gyermekek örömére, tiszteletére. A különleges emlékpark kialakítása 2019-ben indult és még hosszú évekig, egészen 2035-ig folytatódhat ugyanitt.

A kezdeményezés során ültetett fákkal mindig az előző évben született babákra emlékeztetnek Székesfehérváron. Szerdán egy a városi környezetet jól bíró, ’Zentai Ezüst’ hárs került a Jávor Ottó térre, a Városgondnokság munkatársainak közreműködésével.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester emlékeztetett arra, hogy a Születés fája program ötletadója Horváth-Tancsa Ágnes korábbi önkormányzati képviselő volt. Az első fát a 2018-ban született babák és anyukáik, családjaik tiszteletére ültették, azóta pedig minden évben folytatódott a kezdeményezés, így szépen gyűlnek a fák. Jó példája ez annak, hogy vannak politikától és pártállástól független, mindenki számára támogatható és jó célt szolgáló kezdeményezések.

Tavaly a fehérvári kórházban 2626 gyermek jött világra, ebből 695-en rendelkeznek városi lakcímmel. A polgármester arra kérte a családokat, hogy időnként hozzák majd el a parkba a gyermekeiket, és mutassák meg nekik a saját fájukat. Dr. Cser-Palkovics András emlékeztett arra, hogy ma van a Down-szindróma világnapja. A mostani faültetés is azt jelképezi, hogy a város számára minden gyermek érkezése öröm, boldogság és érték.

Horváth-Tancsa Ágnes ötletgazda hangsúlyozta, fontos, hogy Székesfehérvár gyarapodik, az elültetett fákkal pedig a város kifejezi, hogy örül az itt született babáknak és megbecsülik őket. Fontos, hogy a gyerekek gyökeret eresszenek, itt maradjanak, vagy térjenek vissza ide, ehhez pedig a emberi kapcsolatok, a barátságok adják a legjobb alapot.

Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő, a generációk közötti együttműködés tanácsnoka arról beszélt, hogy a három gyermeke mellé az év elején megérkezett az első unokája, így idén még jobban átérzi a Születés fája program különlegességét.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő szintén hangsúlyozta, hogy egy gyermek érkezése minden családban óriási élmény. Az elültetett fák szimbolizálják, hogy a gyerekeknek legyen identitásuk és erős gyökerük, kötődésük Székesfehérvárhoz, legyenek büszkék arra, hogy itt születtek. Történhet bármi a világban, itt mindig szeretettel fogadják őket!

Homoki László kertészmérnök, a Városgondnokság parkfenntartási divíziójának vezetője kiemelte, hogy a Jávor Ottó tér felújításakor hosszú évekre előre megtervezték a fák helyét. A most sorra került csemete egy ’Zentai Ezüst’ hárs, amely nagyon jól viseli a szélsőséges klimatikus viszonyokat a városban, két-három éves koráig öntözni kell, onnantól kezdve azonban magától fejlődik. Körülbelül 15 méter magasra nő, a koronája pedig tojáshoz hasonló alakú lesz.

Bozai István városgondnok elmondta, hogy idén Székesfehérváron több mint 900 fát ültettek eddig, azonban a Fehérvár Tüdeje Programmal együtt ez a szám el fogja érni a több ezret. Számukra nagy dolog és nagy ünnep minden egyes kis csemete elültetése.

Az előrelátó tervezésnek köszönhetően egészen 2035-ig van helye a különleges Születés fáinak a Jávor Ottó téren.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami