Szóval győzni – már lehet nevezni

Szerző: Mátay Balázs

2021-10-27

A Prosperis Alba Kutatóközpont Nonprofit Kft. megbízásából a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális központ ismét meghirdeti a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A versenyre a kommunikáció iránt érdeklődő, a megye valamely középfokú oktatási intézményében tanuló, 10–13. évfolyamos diákok jelentkezhetnek a www.fehervariprogram.hu oldalon található regisztrációs lap kitöltésével. A határidő: november 12., péntek éjfél.

Két éve, 2019-ben rendezték meg először a Szóval győzni kommunikációs bajnokságot. A verseny ötletgazda-alapítója Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki 2018-ban, egy szólásszabadságot érintő győztes jogvita után határozta el, hogy a számára kártérítésként megítélt összeget egy kommunikációs verseny alapítására ajánlja fel. A verseny tehát nemcsak szakmai készségeket hivatott fejleszteni és megméretni, hanem a demokráciát életben tartó szólásszabadság gyakorlati ünnepe is.

A Szóval győzni túlmutat egy verseny keretein: a döntőre való felkészülés során a résztvevők új ismereteket szerezhetnek, új képességekkel gazdagodhatnak, amelyek a pályaválasztás és az egyetem, vagy a munkavállalás során felmerülő kihívásokban is segítik a fiatalokat. A bajnokságot követően pedig a döntő minden szereplője részt vehet a Prosperis Alba tréningjein és rendezvényein, amelyeket ingyenesen, kizárólag az ő számukra rendeznek – a verseny ezzel további fejlődési lehetőséget és egy jó közösséget is biztosít a jelentkezők számára. A Szóval győzni sikerét jelzi, hogy a második alkalommal több mint hatvanan jelentkeztek a megmérettetésre, sok diák az „elsők” pozitív tapasztalatai nyomán döntött a jelentkezés mellett. Az eddigi versenyeken a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium „tarolt”: a 2018/2019-es tanévben az akkor tizenegyedikes Szipola Antal, a 2019/2020-as tanévben pedig a végzős Balla Dávid vehette át a győztesnek járó díjakat.

A versenyre, ahogy ez előző években is, Fejér megye középfokú oktatási intézményeinek 10–13. évfolyamos tanulóinak jelentkezését várják a szervezők. Fontos tudni, hogy a bajnokság korábbi döntősei nem adhatják be újra jelentkezésüket, a döntőbe nem jutott versenyzők azonban ismét nevezhetnek. A határidő: november 12., péntek éjfél. Az online jelentkezési lapot a www.fehervariprogram.hu/szovalgyozni oldalon találják az érdeklődők. A beküldött jelentkezésre két munkanapon belül visszaigazolást küld az SZKKK. Amennyiben a visszaigazolás nem érkezik meg, ezt írásban jelezni kell a szervezőnek a szovalgyozni@fehervariprogram.hu e-mail címen.

A verseny válogatóját november 19-én, pénteken tartják a Hiemer Rendezvényközpontban, ahol – egy előre ismertetett sorrend alapján – a jelentkezőkkel külön-külön beszélgetnek az SZKKK által felkért szakemberek: ők választják ki azt a 12–15 versenyzőt, aki továbbjuthat a döntőbe. Az eddigi versenyeken megszokott rend szerint a kiválasztottak november–február folyamán a mentornapokon készülnek fel a fináléra. A profi mentorok – Azurák Csaba riporter, műsorvezető, Sohonyai Edit író, Kozáry Ferenc színművész, Töll Konrád, a fehérvári önkormányzat kommunikációs munkatársa – mellett ebben a versenyben a korábbi döntős fiatalok is foglalkoznak majd a bajnokjelöltekkel: megosztják velük tapasztalataikat, de feladatokkal is készülnek.

A 2022. február 15-i döntőben – amelyet a Városháza dísztermében rendeznek meg – a versenyzők feladata lesz egy minimum két, maximum három perces szónoki beszéd megírása és megtartása, melynek témája: Mit várok a jövőtől?; helyt kell állniuk egy négyperces interjúban, amelyben Azurák Csaba kérdezi majd a őket. A harmadik feladat változott az előzőekhez képest: a döntősöknek külső segítség nélkül egy rövid videót kell forgatniuk „Számomra Fehérvár:” témában a döntő előtt – a filmet a döntő során levetítik a zsűri és a közönség számára. A döntőben egy meglepetés improvizációs feladatra is kell számítaniuk a fiataloknak, amelynek részletei azonban csak a helyszínen fognak kiderülni. A versenyzőket négy szakember értékeli a fináléban: Bukosza Zita, az M5 szerkesztő-riportere, Hagymásy András, a Fehérvár Médiacentrum ügyvezető igazgatója, Stettler Zsuzsanna, a polgármesteri hivatal kommunikációs főosztályának vezetője és Vakler Lajos, a Fehérvár Televízió szerkesztő-riportere ül majd a zsűriben. A döntő moderátora Azurák Csaba lesz.

A legjobbak értékes jutalmakat nyernek: az első helyezett, azaz a 2021/2022-es tanév kommunikációs bajnoka egy Go-Pro kamerával lesz gazdagabb, 100 ezer forint készpénz jutalomban részesül dr. Cser-Palkovics András felajánlásából és egy napra maga lehet Székesfehérvár diák polgármestere, döntős társai pedig a segítő stábját alkotják majd – emellett átveheti a bajnoknak járó trófeát is. A második helyezett egy okosórát, a harmadik pedig egy bluetooth hangszórót kap teljesítményéért. Valamennyi döntős ajándékcsomagot és oklevelet vehet át, és a döntőt követően minden ott szereplő versenyző lehetőséget kap a Prosperis Alba ingyenes tréningjein és rendezvényein való részvételre.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-10-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Hermann – 110 év zene

Hermann – 110 év zene

Gálahangversennyel ünnepli alapításának 110 éves évfordulóját a Hermann László Zeneiskola. A Szent István Hitoktatási...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami