Látogatás Erdélyben, a Magyar Református Egység Napján

Szerző: Media24

2022-05-25

Székesfehérvári küldöttség látogatott múlt héten Gyulafehérvárra, Erdély ősi történelmi fővárosába. A Lehrner Zsolt alpolgármester vezette delegáció részt vett pénteken a megújult gyulafehérvári református templom megszentelésén, illetve szombaton Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrának avatásán, a Magyar Református Egység Napja keretében. A látogatás egy újabb fontos lépés a testvárosok kapcsolatának erősítésében.

Gyulafehérvár és Székesfehérvár, Alba Iulia és Alba Regia kapcsolata több évszázados múltra tekint vissza. 1990-ben kötöttek testvérvárosi szerződést, ez volt az első ilyen alkalom Székesfehérváron a rendszerváltást követően. A kapcsolat azóta is él és folyamatosan gyarapszik, többek között a kultúra, az oktatás és egyházi élet területén.

Gabriel Plesa polgármester meghívására érkezett a székesfehérvári küldöttség a május 20-21-én rendezett gyulafehérvári ünnepségsorozatra, melynek kiindulópontja a Bethlen Gábor erdélyi fejedelem által 1622-ben alapított felsőfokú tanintézmény, a Collegium Academicum 400 éves jubileuma. A rendezvényt az Erdélyi Református Egyházkerülettel partnerségben valósították meg. A Magyar Református Egység Napja a fejedelem alakja köré épült és különleges alkalom volt, hiszen a két dél-erdélyi egyházmegyében tíz felújított templom (Csombord, Magyarlapád, Székelykocsárd, Gyulafehérvár, Alvinc, Marosszentimre, Magyarigen, Szászváros, Kéménd és Algyógy) avatására került sor.

Székesfehérvár Önkormányzata képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester részt vett pénteken gyulafehérvári református templom megszentelésén, majd szombaton Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának leleplezésén, a Magyar Református Egység Napja keretében. Az avatást és a záró istentiszteletet kétezernél is többen kísérték figyelemmel a helyszínen, jelen voltak többek között más keresztény felekezetek tagjai és anyaországi püspökök is.

Ezen túlmenően Lehrner Zsolt Gyulafehérváron megnézte a várat, továbbá koszorút helyezett el az érseki székesegyházban, ahol neves történelmi és egyházi személyiségek nyughelyei találhatóak. Székesfehérvár alpolgármestere úgy értékelte, hogy figyelmes, szívélyes vendéglátásban volt része, a mostani találkozó egy újabb fontos lépés a két Fehérvár kapcsolatának erősítésében. Újabb lépésként Lehrner Zsolt tolmácsolta a gyulafehérváriak felé az idei Székesfehérvári Királyi Napokra szóló meghívást.

(ÖKK)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-05-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Startol a Sukorói Zenei Nyár

Startol a Sukorói Zenei Nyár

Az idén immár 16. éve rendeznek Sukorón - a világjárvány miatt két évnyi kényszerszünettel - a református templomban...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami