Kiváló programokkal ünnepel a Szent István Király Múzeum

Szerző: Media24

2023-03-20

Nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a Szent István Király Múzeum. A múzeum gyűjteménye jelenleg 3,5 millió tárgyat számlál, ennek a legjavát szeretnék bemutatni a jubileumi években. A programsorozatot szerdán tudományos konferenciával indítják útjára a Városháza Díszteremében.

Hétfőn délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentette be jubileumi programjait a Szent István Király Múzeum. Az intézmény idén – és a következő évben is – fennállásának 150. évfordulóját ünnepli. A kétszeres születésnap oka a múzeum kalandos eredettörténete. Az első törekvések 1871. júniusában a Székesfehérvár című társadalmi hetilap hasábjain nyertek formát. A „Néhány szó egy létesítendő régiség gyűjtemény ügyében” címmel megjelent cikk után Fekete János megyei főjegyző „A múltnak emlékei” című közleménye követte. A két írás hatására mozgalom bontakozott ki, melyet a megyei hatóság is felkarolt, majd ennek nyomán szerveződött meg a Fejér megyei és Székesfehérvári Történelmi és Régészeti Egylet 1873. október 31-én. Ezen a napon 137 tag részvételével tartott közgyűlést az egylet, az alapszabályt ugyanakkor csak 1874. augusztus 14-én hagyták jóvá, így tekinthető mindkét év a Szent István Király Múzeum születésnapjának.

A város képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester úgy fogalmazott: „Ahogy egy ember életében, úgy egy kulturális intézmény életében is nagy öröm egy születésnap. Sok tennivalót, előkészületet és kihívást von maga után.” Az alpolgármester elmondta, hogy az ország legnagyobb, legtöbb tárggyal rendelkező vidéki múzeuma a székesfehérvári, melyet az Önkormányzat kiemelt intézményként kezel. Hangsúlyozta, hogy a Szent István Király Múzeum a múltjához méltó emlékévi programokkal készül, melyre sok szeretettel invitálja a székesfehérváriakat.

Pokrovenszki Krisztián, a Szent István Király Múzeum főigazgatója felidézte az intézmény létrehozásának kezdeteit. Mint elhangzott, azelőtt is számos programot, kiállítást szerveztek a későbbi alapítók, hiszen a közösségnek nagy igénye volt egy múzeumra. A kezdeti 1205 érméből és 48 műtárgyból álló gyűjtemény mára többmilliós nagyságrendű, köszönhetően többek között Marosi Arnold és Fitz Jenő igazgatóknak. „Meg kell állnunk egy pillanatra, hiszen eltelt 150 év, ami alatt egy pár fős kezdeményezésből a Szent István Király Múzeum nemzetközi hírű intézménnyé vált.” – fogalmazott a főigazgató, aki elmondta, hogy az emlékévi programokat március 22-én, szerdán 9.00 órától a Székesfehérvár korai története című tudományos konferencia nyitja meg Teiszler Éva szervezésében. A konferenciát idén még több előadás követi az online térben és élőben is, jövőre pedig nagyszabású kiállítással szeretnék bemutatni az elmúlt 150 év gyűjteményének legfontosabb darabjait.

A kiállítás kurátora Izinger Katalin lesz, aki az előttünk álló két év programjait részletezte. Elmondta, hogy az idei évben hetente terveznek bemutatni rég elfeledett tárgyakat, emlékeket a közösségi médiában. Az online platformokon sok érdekességre számíthatnak a követők, hiszen a kurátor elmondása szerint a SZIKM archívuma egy aranybánya, ahonnan kevésbé ismert fotókat is be tudnak mutatni a nagyközönség számára. A 2024-ben megnyíló tárlat során nem csak fotók, de események, tárgyak és személyek emlékei is visszaköszönnek, felelevenítve az elmúlt másfél évszázadot. Ezek a tárgyak mesélnek majd saját történetükről, valamint a múzeum évtizedeiről – tette hozzá Agócs Nándor, a Szent István Király Múzeum tudományos titkára, aki egy, az intézmény történelméről szóló előadássorozatot is bejelentett.

Ez az évforduló a közösség teremtő erejének dicsérete – jellemezte a jubileumot Belényesy Károly, a Szent István Király Múzeum szakmai igazgatója. Hangsúlyozta, hogy a közösség, a civilek és a város nélkül a múzeum mit sem érne, velük összefogásban viszont mindent elérhetnek.

A programsorozat tehát szerdán a Székesfehérvár korai története tudományos konferenciával indul a Városháza Dísztermében. A Szent István Király Múzeum dolgozóinak munkájába és kutatásaiba is betekintést nyerhetnek a résztvevők. Az előadások két témához kapcsolódnak: a nemzet fővárosának korai története, valamint a Jókai utcai ásatások témái kerülnek bemutatásra. Utóbbinak bel- és külföldön is híre ment, ennek hatására pedig más magyarországi városokban is szeretnének hasonló munkálatokba fogni.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami