Székesfehérvár a frontvonalban – újabb hadtörténeti kiállítás nyílt a Rendházban

Szerző: Mátay Balázs

2024-04-05

Pénteken délután nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár a frontvonalban 1944 – 1945 című közös kamarakiállítása. A tárlat több mint egy évig látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

A kiállításon helyet kaptak a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös terepi kutatásai során Baracska mellett talált, 1945 januárjában kilőtt német harckocsi roncsdarabjai is.

Az ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes. Mint kiemelte, Székesfehérvár katonaváros, ami nem csak szavakban igaz, hiszen e mögött komoly és mély tartalom is van. Ezt pedig csak erősíti az a közös munka, ami tavaly kezdődött a Szent István Király Múzeum és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum között. Elmondta, hogy májusban nyílik majd a következő nagyszabású hadtörténeti kiállítás a Rendház épületben, addig pedig Székesfehérvár és környékének második világháborús harcainak történetébe nyújt betekintést a mostani kiállítás, amivel szeretnénk bemutatni azt, hogy mi is történt nyolcvan éve a városban.

A kamarakiállítás megnyitóján Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András is részt vett.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnok-helyettese, Maruzs Roland alezredes nyitotta meg a reprezentatív válogatást felvonultató kiállítást. Emlékeztetett, hogy nemrégiben ért véget a Hadi múltunk kincsestára – Válogatás a Hadtörténeti Múzeum értékeiből című időszaki kiállítás a Szent István Király Múzeum Fő utcai épületében, és májusban ugyanitt nyílik a Hadtörténeti Intézet és Múzeum több mint ezer műtárgyát felsorakoztató, Hadimustra című tárlat. Ebbe a sorba illeszkedik a most megnyílt kiállítás is.

A Szent István Király Múzeum nevében Pokrovenszki Krisztián főigazgató köszöntötte a résztvevőket. Úgy fogalmazott: „Nagy öröm számunkra, hogy egy ilyen látványos kiállítás előzi meg a két intézmény újabb nagyszabású tárlatát. A Rendház épületben igazi kuriózum a mostani látványos kiállítás és külön öröm, hogy a Szent István Király Múzeum és a Hadtörténeti Múzeum közös terepi kutatásának az anyaga is látható.”

A megnyitót követően a Polgár Balázs és Bakondi József kurátorok tartottak tárlatvezetést az érdeklődőknek a kiállításon.

A székesfehérvári, illetve Székesfehérvár környék második világháborús harcokat bemutató kronológiát a Hadtörténeti Múzeum több haditechnikai eszköze kíséri. Látható egy német NSU 251 OS WH motorkerékpár, egy német Volkswagen Schwimmwagen, egy német Sd.Kfz. 2 Kettenkrad lánctalpas motorkerékpár, egy magyar 1915/35 M 7,5 cm-es hegyi ágyú és egy szovjet I942M 45 mm-es páncéltörő ágyú is. Az aula üvegfelületein Woynárovich Elek tartalékos hadnagy 1944-45-ben készített, a mai Pest és Fejér vármegye területén végbement harcokat bemutató fotóiból készített válogatás fut körbe.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Mátay Balázs

2024-04-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami