Siklósi verseny: megvan a hat döntős csapat!

Szerző: Media24

2022-05-03

Lezajlott a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedő elődöntője: az első fordulóból bejutott tíz csapatnak egy hete volt, hogy felkeresse a kijelölt helyszíneket, teljesítse a szakértők által összeállított feladatokat és végül megtalálja a verseny zászlaját. A csapatok sikerrel teljesítették a kihívást, a megoldásokat a szakértő csapat értékelte, majd ki is hirdették az eredményt. Az eseményt a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közösségi oldalán és YouTube-csatornáján élőben követhették az érdeklődők.

A tavaszi szünet után, április 16–22. között kaptak időt a csapatok, hogy megoldják a második forduló, azaz az elődöntő feladatait. A kérdések többsége az első verseny idején hozzáértő kutatók közreműködésével készített, a YouTube-on megtekinthető kisfilmek anyagára épült. Hiemer-ház, Budenz-ház, Országalma, Oskola utca, Romkert, Szent Sebestyén-templom, Városháza, Pelikán udvar, Ady Endre utca – a belvárosban és kicsit azon túl is sok helyszín, és ott a kapcsolódó feladatok várták a diákokat: a régészettől az építészeten át a helytörténeti ismeretekig sokféle területen mutathatták meg a diákok, mennyire ismerik a várost és annak történelmét. Az elődöntő öt helyszínén a szervezők nyomokat, egy mondat részleteit is elrejtették, a darabokból a következő mondat állt össze: „A Vicus Magnuson északra, a Promenádra érve, térjetek be Rigó Jancsi kedvenc helyére!” Az útmutatást követve érkeztek a csapatok a végső helyszínre – a Hotel Magyar Király épületébe –, ahol megtalálhatták a vetélkedő zászlaját, amellyel aztán közös fotót is készítettek.

Hogy kinek sikerült a legjobban megoldani a feladatokat, az csütörtökön délután derült ki a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ közösségi oldalán és YouTUbe-csatornáján közvetített élő adásban. A hat döntőbe jutott csapat nevét Andrássy Máté, a Vörösmarty Színház művésze, a döntő házigazdája és Haraszti Zsigmond, a Szent István Király Múzeum múzeumpedagógusa hirdette ki: az Aura Dominae (Kodolányi János Gimnázium), az Alba Régia, az Aranyhulla, a Favágók és a MCCXXII (Vasvári Pál Gimnázium), valamint az Arany Ászok (SZSZC Bugát Pál Technikum) csapat teljesített a legjobban, így ők mérkőzhetnek meg május 16-án, hétfőn a Vörösmarty Színházban.

A diákok már a döntő előtt is kapnak ajándékot: május 14-én, szombaton ugyanis Esztergomba indulnak, ahol a közös kirándulás keretében megnézik a Bazilikát, a Keresztény Múzeumot, sétálnak a Várhegyen és a Duna parton. A nap lézerharcbajnoksággal zárul, ahol a csapatok látványos küzdelemben „lőhetik szét” egymást, mielőtt a döntő színpadán újra kiállnak egymás ellen.

A közös kiránduláson lehetőségük lesz egymással és a Siklósi-vetélkedőt segítő szakmai csapattal is megismerkedni. A csapat hölgytagja, Rosta Helga kulturális antropológusként és vizuális nevelőként végzett a Miskolci Egyetemen. Művelődési házban, gyerekkönyvesboltban, múzeumokban dolgozott, jelenleg a Néprajzi Múzeum egyik múzeumpedagógusa. Fontosnak tartja, hogy a művészetek megismertetése során a gyerekeket és felnőtteket egyaránt önálló gondolkodásra, véleménynyilvánításra ösztönözze, munkája során kreatív megoldásokra, újszerűségre törekszik. A Szent István Király Múzeum munkatársa, Haraszti Zsigmond néprajz szakon végzett, de mintegy tíz éve már, hogy múzeumpedagógusként tevékenykedik, gyakran látni őt például a Nemzeti Emlékhelyen kiránduló diákok között. A történelem iránt érdeklődők többször is találkozhattak már vele a Székesfehérvári Királyi Napokon is, ahol – ahogyan ő fogalmazott – szabadidejében a legjobb barátaival verekszik össze középkori viseletben, középkori fegyverekkel. Egy kisfiú és rövidesen egy kislány büszke édesapja. A munkája a hobbija – mondja magáról a csapat harmadik tagja, Váczi Márk, aki történész, néprajzkutató és nem mellesleg kétgyermekes apuka. Főleg Fehérvár építéstörténetét, ipartörténetét, jeles személyeit és a hozzájuk kapcsolódó történeteket kutatja, tematikus sétákat, előadásokat tart; a szakirodalom mellett főleg történelmi regényeket olvas, és ezeket a blogján népszerűsíti is.

A szakmai stáb az elődöntőre is érdekes, sok ismeretet adó és egyben szórakoztató feladatokkal lepte meg a Siklósi-vetélkedőben résztvevő diákokat, akik erre számíthatnak a döntőben is. A finálé az első versenyhez hasonlóan látványos, szórakoztató, a versenyzők tudásának, kreativitásának bemutatására is alkalmas esemény lesz, amelyet a csapatokat kísérő közönség is minden bizonnyal élvez majd.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-05-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami