Sikeres a Gondosóra program, Fehérvár segít a regisztrálásban is

Rendkívül sikeres országszerte, így Székesfehérváron is Magyarország Kormánya jóvoltából a 65 év felettiek számára ingyenes biztosított szolgáltatás, a Gondosóra program, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat. A kiemelt érdeklődésre tekintettel Székesfehérváron dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére több civil szervezet is segítséget nyújt a regisztrációban. A részletekről szerdán Róth Péter alpolgármester sajtótájékoztató keretében adott tájékoztatást.

„Ez a program egy jó lehetőség az idősek számára – főleg azok számára, akik otthonukban egyedül élnek -, hogy egyetlen gombnyomással segítséget tudjanak kérni egy diszpécserszolgálat közreműködésével, ha arra szükségük van. A regisztrációban is segítséget kap, aki ezt igényli. Dr. Cser-Palkovics András polgármester felkérésére több önkormányzati képviselő segítette és segíti a regisztrációt az idősek számára, sőt civil szervezetek is részt vettek és vesznek az akcióban önkénteseik és munkatársaik közreműködésével. A program mindenki számára nyitott, akár mi magunk tudjuk idős hozzátartozóinkat regisztrálni, akár ő maguk regisztrálnak, ha szükséges, a már említett segítséggel. Aki már regisztrált, az néhány héten belül futárszolgálat által kapja meg a gondosórát, amely gyorsan és egyszerűen beüzemelhető, majd szükség esetén használható. ” – foglalta össze a lényeget Róth Péter.

Székesfehérvár alpolgármestere külön kiemelte és megköszönte a segítő szervezetek, a Fiatal Családosok Klubja Székesfehérvár Alapítvány (FICSAK), az Ifjúság a Jövő Családjaiért Kulturális Egyesület (ICSKE), a Palotavárosiak a Palotavárosért Szociális Egyesület (PAPSZE) és az Alapítvány a Székesfehérvári Fogyasztóvédelemért tevékenységét. A Gondosórát a továbbiakban is lehet igényelni, melyhez – hasonlóan az eddigiekhez – a fenti civil szervezetek önkéntesei szívesen nyújtanak segítséget.

A Gondosóra program Magyarország Kormánya által elindított ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás, amelynek célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén: nagy segítséget jelent nemcsak azoknak, akik használják az eszközt, hanem biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

A Gondosóra programban megvalósuló szolgáltatás és a jelzőeszköz INGYENES, Magyarország minden településén hozzáférhető a hét minden napján és órájában.

A program segít abban, hogy az idős emberek szükség esetén egyszerűen elérjék azt a személyt, aki gyorsan, valódi segítséget tud nyújtani nekik. Az első számú kontaktszemélyek – a segítő családtagok, rokonok, ismerősök, szomszédok – önzetlen és felelősségteljes tevékenységet végeznek, hiszen általuk és a programnak köszönhetően a biztonságérzet, az éjjel-nappali figyelem biztosítása és a segítségnyújtás bentlakásos ellátás igénybevétele nélkül is megvalósul.

(Media24, fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-01-24

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami