Repülő csodák Börgöndön – siker égen-földön

Szerző: Media24

2021-09-12

Légiparádé és látványos földi bemutatók sora várta a Börgöndi Légiparádé idei eseményére érkezőket. A legizgalmasabb pillanatok között az égen a Magyar Honvédség Gripen bemutatója, az ejtőernyős ugrások, valamint a műrepülő bemutatók voltak. Az eseményt idén is nagy érdeklődés mellett, immár 26. alkalommal szervezte meg az Albatrosz Repülő Egyesület.

Az ünnepélyes megnyitóval és a koszorúzással hivatalosan is kezdetét vette a 2021-es Börgöndi Légiparádé. A modellező bemutatót és az ejtőernyős ugrást követően Szabó István honvédelmi államtitkár köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, Börgönd a magyar katonai repülés elválaszthatatlan része. Sok évtizeden keresztül itt is írták a magyar katonai repülés történetét, és ebből a szempontból nagyon fontos az az örökség, az a hagyomány, amely itt megteremtődött. Magyarország egy biztonságos ország, a magyar emberek biztonságban vannak és békében élnek. Azért, hogy ez a jövőben is így legyen, indította meg a Honvédelmi Minisztérium azt a haderőfejlesztési és honvédelmi programot, amely sikeresen halad előre; ebben kiemelt szerepe van a légierőnek. Ebből ma itt ízelítőt kaphatunk. Az a cél, hogy olyan haderőt építsünk, amely a térség meghatározó hadereje. Ehhez a technikai eszközök mellett a felkészült szakemberekre is szükség van.

A repülőnapon minden évben elénk tárul az a hihetetlenül gyors technikai fejlődés, amely ezt az iparágat jellemzi. Megtapasztalhatjuk, milyen repülőkkel indultak el majd’ száz évvel ezelőtt elődeink, és megcsodálhatjuk a legmodernebb eszközöket is, amelyek ma a levegőben a légiközlekedést és a légvédelmet is szolgálják, emelte ki beszédében Vargha Tamás országgyűlési képviselő, államtitkár. Köszönetet mondott a Magyar Honvédség 140 katonájának, akik ma bemutatót tartottak a Börgöndi Légiparádén.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester röviden szólt arról a nagyszabású fejlesztésről, amelyhez a kormány 750 millió forinttal járult hozzá: az Önkormányzat az Albatrosz egyesülettel együttműködve elkészítheti azokat a terveket, amelyek jóváhagyásával aztán elkezdődhet a kivitelezés. Így egy sport- és üzleti célú repülőtér jöhet majd létre, megfelelő hangárokkal, közösségi terekkel, megfelelő infrastruktúrával, kifutópályával, és az Óbudai Egyetemmel közösen megvalósuló képzési helyszín kialakításával, ipari parkkal.

A köszöntőket követően folytatódott a programsorozat.  A Légiparádé keretében találkoztak 30 év után ismét Börgöndön az MH 90. Asbóth Oszkár Futárhelikopter Ezred egykori pilótái és műszaki szakemberei. Az egyesület felhívására több mint hetvenen érkeztek az egykori bázisra. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke és Józsa Dávid alelnök, ötletgazda köszöntötte az egykori katonákat és családtagjaikat, akik örömmel üdvözölték egymást, és idézték fel az itt töltött éveket. Megtekintették a Kamov és Mi-2-es dinamikus bemutatót. Józsa Dávid arról is szólt, hogy hamarosan az Albatrosz gyűjteménye is bővül egy Kamovval. Idén nyáron szállították Székesfehérvárra az egykor 501-es oldalszámmal repült HA-MRS lajstromjelű Ka-26-ost, amely a felújítást követően, eredeti katonai festésével, indítható állapotban lesz kiállítva Börgöndön.

A kulturális programokat követően a Magyar Honvédség bemutatójával folytatódott a nap. Az ejtőernyős bemutatót követően a Gripen géppel alacsony magasságú műrepüléssel kápráztatta el a közönséget Péter Zoltán őrnagy, majd a H145M helyváltoztatós bemutatója és a ZLin242L műrepülése következett az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonáival. A tekinteteket ezután is érdemes volt az ég felé emelni, ugyanis Józsa Dávid (Swift S-1), Rács Tamás (Hungaro Copter), Dányádi Miklós (K-26), Imreh Lajos (Mi-2) és Veres Zoltán (MXS) tartott légibemutatót a Börgöndi Légiparádén.

(ÖKK, Fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2021-09-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This