Rekordszámú mester és látogató a Tűzzel-vassal Fesztiválon

Szerző: Media24

2024-06-22

Huszadik alkalommal rendezték meg Székesfehérváron a Tűzzel-vassal Fesztivált, a késes és késkészítő mesterek, kovácsok és fegyverkovácsok országos találkozóját. A Fehérvári Kézművesek Egyesülete és a Magyarországi Kovácsmíves Céh felhívására idén 88 késes és kovácsmester érkezett a városba, hogy bemutassa mesterségét, alkotásait.  A látogatók kézműves kések, bicskák, ollók és bárdok közül válogathattak a standoknál, míg a templomkertben kézműves és kulturális bemutatók, hagyományőrzők és verseny várta a látogatókat.

Bár az ég villámokat szórt és az eső esett még kora reggel Székesfehérváron, a késes és kovácsmesterek a portékáikkal elegánsan „megterített” standjaik mögött fogadták a Tűzzel-vassal Fesztiválra érkezőket a Rác és a Szúnyog utcában. A huszadik alkalommal megrendezett eseményen rekordszámú, 88 mester érkezett az ország minden részéből, és hamar megtelt az utca és a Rác templom udvara az érdeklődőkkel.

A kisbíró szorgalmasan járta a macskaköves utcákat és fennhangon hívogatta a fesztivál megnyitójára a látogatók apraját s nagyját, majd a kilencórás harangszóra még az égiek is felfigyeltek, és az eső is lassan csendesülni kezdett. Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke köszöntötte a megjelenteket és ajánlotta figyelmébe mindenkinek a vásári forgatagban, kulturális és kézműves programokban bővelkedő fesztivált. Az esemény érdekességeként említette meg azt a vashúzó versenyt, amelyet amatőröknek és profiknak hirdettek meg.

Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszöntetet mondott a szervezőknek, hogy évről évre megrendezik ezt a nemes és tartalmas fesztivált. A Rác utca ma két fesztiválnak is otthon ad, hiszen a Tűzzel-vassal programjait a Múzeumok éjszakája követi, amelynek Székesfehérvár a központi helyszíne. A kultúra ünnepe ez a mai nap, a kézművesektől a múzeumokig, a gyűjteményekig -tette hozzá a polgármester. A köszöntőt követően az I. András Király Lovagrend Nagymestere, Bencze Tamás vette át szót, miszerint „Főispán urunknak lenne még egy feladata, mint öreg tűzmester, az ágyút el kellene sütnie, hogy ezen gonosz fellegeket elzavarjuk innen.” A feladatot sikeresen teljesítve, az ágyú nagy dörrenését követően még a nap is kisütött, és a hagyományőrzők felvezetésével vonultak át a résztvevők a Kézművesek Házához, melynek kapujára felszögelték a fesztivál emléktábláját. Az eseményen részt vett Lehrner Zsolt alpolgármester és Viza Attila, a városrész önkormányzati képviselője is.

Az idei év újdonsága volt az a kiállítás, amely a huszadik évforduló alkalmából hirdetett Fém a fémmel pályázatra beérkezett alkotásokból nyílt a Rác utca 13. szám alatti portán. A pályamunkákat Takáts Zoltán, a Magyarországi Kovácsmíves Céh atyamestere értékelte. Erős, nívós anyag érkezett az első alkalommal kiírt pályázatra. Nagy öröm számunkra az, hogy két évtizede e szakma bemutatkozásának ad jó lehetőséget a Tűzzel-vassal Fesztivál. Köszönet a Fehérvári Kézművesek Egyesületének, hogy felvállalták e pályázat szervezését, és reméljük, évről-évre egyre több alkotó jelentkezik majd, és a magyarországi fémes kézműves szakmák otthonává válik Székesfehérvár – tette hozzá.

A szakmai zsűri döntése értelmében első helyezett lett a móri Diós Tibor díszműkovács kovácsmester alkotása, egy barokk templomba készült gyertyatartó. A második helyen a szekszárdi Bakó Ernő kovács, fémműves búcsúra készült Madonnája, míg harmadik helyen a békéscsabai Szedliák István népi iparművész tarsolyverete és medáljai végeztek. Különdíjat az úrhidai ifj. Németh János fegyverkovács vehetett át, aki korhű fegyverekkel, egy csákányfokossal, egyenes karddal, végvári szablyával és két tőrrel nevezett a pályázatra.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2024-06-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This