Régiós nyugdíjas találkozó a laktanyában

Szerző: Media24

2023-11-09

Nyugállományú katonákat és honvédségi nyugdíjasokat láttak vendégül csütörtökön a székesfehérvári Nagysándor József Laktanyában. Három vármegyéből 11 civil szervezet közel száz tagja az Obsitos Program keretében vett részt az eseményen, amelyen a Magyar Honvédég jelenéről és jövőjéről dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke tartott előadást.

Székesfehérváron évtizedekre visszanyúló hagyománya van annak, hogy a székesfehérvári helyőrségben szolgált egykori katonákat, honvédelmi alkalmazottakat találkozóra hívják a laktanyába. Hazánkban mintegy huszonhétezer nyugállományú katona él, akiket a 2020-ban indult Obsitos Program útján hívnak kétoldalú párbeszédre. Az országos program keretében csütörtökön a Közép-dunántúli régió (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém vármegye) honvédelem ügye iránt elkötelezett nyugállományú katonáit és honvédségi nyugdíjasait látták vendégül a fehérvári Nagysándor József Laktanyában.  Az országos program legfőbb célkitűzése, hogy szövetséget ajánljanak a nyugállományú szervezeteknek annak érdekében, hogy együtt, egymás erejére támaszkodva, közösen építsék a jövő haderejét.

A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége és a Honvédségi Nyugdíjas Klubok Országos Szövetsége támogatásával megvalósuló székesfehérvári találkozóra érkezőket Vargha Tamás honvédelmi államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője köszöntötte. „Mindannyian látjuk és érzékeljük, hogy a világban nincs nyugalom, forronganak az indulatok, amelyek bizonyos helyeken háborúvá szélesednek. Nagyon fontos számunkra a Nyugat-Balkán békéje, amelynek őrzésében aktív részesei a KFOR erőkben szolgálatot teljesítő katonáink. Ebben a veszélyes korban folytatjuk és felgyorsítottuk azt a haderőfejlesztést, amit elkezdtünk. Mindent megteszünk azért, hogy a magyar hadiipar feltámasztásával részesei legyünk az eszközök gyártásának is. Azonban az eszközök használata elképzelhetetlen a jól képzett, hazáját szerető, elkötelezett magyar katonák nélkül. Ez a munka, amit ma mi végzünk és azok az eredmények, amelyeket elérünk, nem lenne teljes a honvéd nyugállományú katonák és honvédségi nyugdíjasok hosszú évtizedes szolgálata nélkül.


intervento all'apparato gastrointestinale

Intervento Gastroenterologico

Testo aggiuntivo sull’intervento gastrointestinale.

Ez ad nekünk ma biztos alapot.”

A köszöntőt követően a Magyar Honvédég jelenéről és jövőjéről dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke tartott előadást. Elsődleges célnak nevezte a Magyar Honvédség műveleti harcképességének visszaállítását, az önkéntes tartalékos és területvédelmi rendszer továbbfejlesztését. Szólt a logisztikai támogató rendszer megújításáról, valamint a technikai felszereltség fejlesztéséről. A honvéd nyugállományúakat érintően beszélt az egészségügyi fejlesztésekről és az általuk igénybe vehető rekreációs lehetőségekről. Mint mondta, a nyugállományú katonák egy élet alatt megszerzett komoly szakmai tapasztalatára, véleményére és meglátásaira szükségük van a mai honvédeknek, ugyanakkor fontos, hogy „mi is folyamatosan tájékoztassuk őket arról, hogy milyen irányba tartunk, és mik a stratégiai pontok ezen a területen. A Magyar Honvédség számára felbecsülhetetlen a nyugállományú katonák tapasztalata, hiszen példát mutatnak katonai erényekből, hazafiságból és hagyománytiszteletből. Ezért továbbra is számítunk Önökre!” Az előadást követően a hallgatóság soraiban ülők tehették fel kérdéseiket, majd az összejövetel kötetlen beszélgetéssel zárult.

Az eseményen Székesfehérvár képviseletében jelen volt Róth Péter alpolgármester, Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Szövetségek Országos Egyesületének elnök, a Honvédségi Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke, Domine János nyá. dandártábornok, valamint Gulyás Andrea, a Civilút Alapítvány kurátora. A találkozón a Fejér Megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja, a Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület, a Honvéd Bajtársi Klub (Tata), a Perczel Mór Honvéd Hagyományőrző Egyesület (Kisbér), a Honvéd Bajtársi Egyesület (Sárbogárd), a Tapolca és Környéke Honvéd Bajtársi Egyesület (Tapolca), a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja (Várpalota), a Meggyeserdő Honvéd Bajtársi Klub (Devecser), a Honvéd Bajtársi Klub (Pápa), Honvéd Nyugállományúak Klubja (Ercsi) és a Fegyveres Erők Veszprém Körzeti Nyugállományúak Klubja képviselői vettek részt.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-11-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami