Rangos díjat kapott Fehérvár polgármestere

Szerző: Media24

2022-09-29

Felelős településműködtetés válság idején címmel rendezett konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Magyar Önkormányzatok Napján a Gödöllői Királyi Kastélyban. Az eseményen a szervezet egyik legrangosabb díját vehette át Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András.

1990-ben ezen a napon tartották a rendszerváltás utáni első önkormányzati választást, ezért szeptember 30-a a Magyar Önkormányzatok Napja. A MÖSZ ennek alkalmából konferenciát rendezett Gödöllőn Felelős településműködtetés a válság idején címmel.

Dr. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke a megnyitón elmondta, hogy a covid után az energiaválság közepette nehéz helyzetben van az önkormányzati rendszer, és komoly együttműködésre van szükség. „Nem azt firtatjuk, hogy mi okozta ezt az állapotot, mert ezzel nem jutunk előrébb. Mindenki azzal foglalkozik, hogyan lehet és hol megtakarítani.” Kiemelte, hogy „nem lehet érdeke a kormánynak, hogy bedőljenek az önkormányzatok, és az önkormányzati rendszernek sem érdeke, hogy a kormány stabilitása megdőljön. Egyetlen megoldás van, az együttműködés és az összefogás.”

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere előadásában arról is beszélt, hogy a polgármesteri tisztség egy olyan feladatkör, ahol szinte folyamatosan problémát kell megoldani és sok esetben válságot kell kezelni. „Most az egész ciklus gyakorlatilag egy válságmenedzsment kezd lenni, ami nyilván nem csak az önkormányzatokat érinti. Nem kell magyarázni a pandémia alatti feladatokat, amikre nem volt semmilyen recept. Aztán a covid után kitört az orosz-ukrán háború, ami először menekültkérdést hozott a településekre – nem csak a keleti országrészben –, majd a háború gazdasági következményeit kell kezelnünk. Egyértelművé kell tenni, hogy ez a települések világát nagyon nehézzé teszi, nem csak itthon, hanem egész Európában.”

Székesfehérvár polgármestere kiemelte, hogy az önkormányzatiság cselekvőképességet is jelent, hiszen bizonyos dolgokat saját magunknak kell megoldani. Ezért is fontosak az önkormányzati szövetségek. Miközben globálisan gondolkozva sok kérdésben, lokálisan cselekedve az élet nagyon sok területén végezzük a munkánkat.

A mai világ és az előttünk álló kihívások szükségessé teszik az agglomerációs gondolkodást, mert az életet nem zárhatjuk be közigazgatási határok közé. A fenntarthatóság pedig elképzelhetetlen a szolgáltatásaink összehangolása nélkül. Dr. Cser-Palkovics András beszélt a szolidaritási hozzájárulásról is. Kiemelte, hogy ennek az egyik legnagyobb befizetője Székesfehérvár. „Fontos a szolidaritás, de az az arány, ami kialakult, már túlmutat ezen. Jobb megoldás lehetne a szolidaritási kérdésre, ha például a befizetett összeg kifejezetten a környező településeken lenne felhasználható, hiszen a Székesfehérváron megtermelt gazdasági javak egy részét a környékbeli településekről hozzánk ingázó munkavállalók teremtik meg.”

Az energiaárakkal kapcsolatban kiemelte, hogy nézve a nem rezsitámogatott, piaci árakat, egyből nyilvánvalóvá válik, milyen hatalmas segítséget jelent a lakossági rezsitámogatás.

Székesfehérváron két csoportját állították fel a szolgáltatásoknak: a bölcsődéket, az óvodákat, a bentlakásos szociális intézményeket és az orvosi rendelőket mindenképpen nyitva kívánja tartani az önkormányzat a téli hónapokban is, ami a helyi gazdaság működése miatt is fontos. Beszélt arról is, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége elfogadott egy több pontos határozati javaslatot, mely kitért a kiegészítő támogatásokra az intézmények esetében, a szolidaritási adóra, a gépjárműadóra és a településekre érkező EU-s forrásokra is, emellett a kormányzattal is folynak egyeztetések.

A polgármester kiemelte: mint minden válságnak, ennek is lehetnek pozitív hozadékai a nehézségek mellett. A válságok hajtják az innovációt, serkentik a kreativitást mind közösségi, mind technológiai értelemben.

Dr. Cser-Palkovics András azzal zárta gondolatait: „Erős állam nem elképzelhető erős települések nélkül, a polgármesterek felelőssége pedig kettős: képviselniük kell településüket és képviselniük kell általában az önkormányzatiságot is.

A Magyar Önkormányzatok Napján Polgármesteri Arany Pecsétgyűrű-díjat vehetett át Székesfehérvár polgármestere, amit a MÖSZ azoknak a hazai és határon túli magyar polgármestereknek az elismerésére alapított, akik kimagasló tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a magyar önkormányzatiság fejlesztéséhez, és legalább egy teljes cikluson keresztül betöltötték tisztségüket.

Mint a méltatásban elhangzott, dr. Cser-Palkovics András munkássága alatt a város jelentősen megerősödött, a gazdaságélénkítés mellett pedig a közösségépítésre helyezte a hangsúlyt, fellendítette a város kulturális életét, az elavult infrastruktúra felszámolására számos lépést tett felújításokkal, beruházásokkal és fejlesztésekkel. A környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szintén meghatározó elemei dr. Cser-Palkovics András politikájának. 2019 szeptemberében átvehette Az Év Polgármestere díjat. A 2019-es helyhatósági választásokon pedig a szavazatok több mint 60%-át megszerezve harmadjára is Székesfehérvár polgármesterévé választották.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-09-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami