Rákóczira emlékeztek a fejedelem születésnapján

347 évvel ezelőtt, éppen ezen a napon született II. Rákóczi Ferenc, a Habsburg-ellenes függetlenségi háború, szabadságharc vezérlő fejedelme. A magyar történelem egyik legnagyobb alakjának emléke előtt tisztelegve hagyományteremtő ünnepséget rendeztek ma délután az ősszel átadott Rákóczi-emlékműnél.

Nagy Benedek októberben felavatott alkotásánál hagyományteremtő szándékkal – az esős, szeles időjárás ellenére is – szép számban gyűltek össze a fehérváriak, hogy megemlékezzenek a vezérlő fejedelemről. Az eseményt a Béri Balogh Ádám Baráti Kör a Honvédség és Társadalom Baráti Körrel közösen szervezte. A Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar – Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanulói verses-zenés összeállításában felidézték azt a történelmi kort, amelyben a fejedelem élt és vezette a szabadságharcot hazánk függetlenségéért.

– Civil közösségek kezdeményezésére, közadakozásból valósulhatott meg Nagy Benedek szobrászművész alkotása, és született meg ez az új közösségi tér, ahol emlékezhetünk és emlékeztethetünk – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Cser-Palkovics András polgármester a műsort követően. Méltó módon emlékezhetünk hazánk sorsfordító eseményeire, a szabadságharc hőseire, a csapatokat vezető fejdelemre, hiszen van miért fejet hajtani tetteik előtt. Az ünnepi gondolatokat követően a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar előadásában felcsendült a Rákóczi-induló, majd az ünnepség koszorúzással zárult.

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2023-03-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Fehérvár köszönti katonáit

Fehérvár köszönti katonáit

Ünnepi gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat szerdán este a Vörösmarty Színházban, a közelgő Magyar...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami