Rákóczi-emlékművet avattak Székesfehérváron

Szerző: Media24

2022-10-01

Közadakozásból állítottak emlékművet II. Rákóczi Ferencnek a Rákóczi utcában. Nagy Benedek szobrászművész alkotását nagy érdeklődés mellett avatták fel a szombaton délelőtti órákban. Az emlékművet felszentelték, majd néma koszorúzással tisztelegtek II. Rákóczi Ferenc emléke előtt.

Dr. Póczos Géza, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnökének ötleteként merült fel tíz évvel ezelőtt, hogy közadakozásból állítsanak emlékművet II. Rákóczi Ferencnek Székesfehérváron. Az ötletből valóság lett, amikor Illyés Endre anyagi támogatásával Nagy Benedek szobrászművész 2019-ben elkészítette a szobor makettjét. Ezután ajánlotta fel együttműködését Dr. Görög István ezredes és Dr. Karsai Béla, a Honvédség Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének két vezetője, majd a kezdeményezés mellé állt dr. Cser-Palkovics András polgármester, Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője és Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója is. Az emlékmű ügyét közadakozásban összesen százan támogatták. A négytonna tömegű, közel négyméter magas szobor csütörtökön foglalta el helyét a Rákóczi utcában kialakított új, köztéri ligetben.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntőjében a város közösségének köszönetét tolmácsolta Nagy Benedek szobrászművésznek és alkotótársainak, Péterfy Dórának, Nagy Károlynak és Pintér Balázsnak, valamint mindenkinek, aki bármilyen formában támogatta az emlékmű elkészültét. A polgármester szívében különleges helyet foglal el a Rákóczi-emlékmű és a körülötte kialakított új köztéri liget, hiszen – ahogy felidézte, – egészen 16 éves koráig az emlékmű mögött található társasház nyolcadik emeletén élt. A városvezető beszédében elmondta, hogy dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselő kezdeményezésére régóta tervezték a liget rehabilitálását, ami most, a Rákóczi-emlékmű felavatásával lett teljes. „Amikor erre járunk és ránézünk a szoborra, mindig jusson eszünkbe: ez a nemzet több mint 1000 éve itt van.” – zárta köszöntőjét a városvezető.

„A mi ezeréves városunkban ezer éve minden utcának és térnek neve van, ezeket neveket pedig a mi közösségünk választotta.” – kezdte beszédjét Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a rendezvény fővédnöke. Ahogy fogalmazott, a közterek és utcák neveinek mind üzenete van, nincs ez másképp a Rákóczi utcával sem. Az üzenet pedig maga II. Rákóczi Ferenc életútja. Néhány évtizeddel a törökök kiűzése után élhetett volna nyugodtan, azonban ő tenni akart az újabb elnyomás ellen – fogalmazott az országgyűlési képviselő. „Istennel a hazáért, a szabadságért, a magyarságért. Ez az a fontos üzenet, amit II. Rákóczi Ferenc élete és tettei üzennek nekünk.”

Illyés Endre, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnökhelyettese köszönetet mondott minden adakozónak, és felidézte az emlékmű keletkezésének körülményeit. Elmondta, hogy eredetileg mellszobrot szerettek volna, azonban Nagy Benedek szobrászművész ragaszkodott II. Rákóczi Ferenc lovas ábrázolásához. Illyés Endre emlékeztetett: minden adakozó neve helyet kapott az emlékmű hátoldalán található plaketten. Ünnepi gondolatait II. Rákóczi Ferenc idézetével zárta: „Üzenem a jövőbeli gyermeknemzedéknek Magyarországon, hogy tiszteljék hazájukat és becsüljék, hogy ezen a földön élhetnek.”

Az ünnepi beszédek után Nyárai-Horváth István plébános szentelte fel az emlékművet, majd a résztvevők néma koszorúzással tisztelegtek II. Rákóczi Ferenc emlékműve előtt.

A rendezvényen részt vett Antal László dandártábornak, a Magyar Honvédség Parancsnoksága képviseletében, Szabó Vendel ezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitánya, Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője, Dr. Póczos Géza, a Béri Balogh Ádám Baráti Kör elnöke, Dr. Karsai Béla, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezetének elnöke, Dr. Görög István ezredes, a Pákozdi Nemzeti Emlékhely ügyvezetője, Sinkó Ottó, a VIDEOTON Holding vezérigazgatója, Komlódi Zoltán, a Veresegyház Hagyományőrző Egyesület képviseletében, továbbá a megye és a város Önkormányzatának képviselői.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-10-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami