Petőfi 200: Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivál Fehérváron

A székesfehérvári Szabad Színház és a Vörösmarty Színház első ízben rendezi meg június 8.-10. között a Pönögei Kis Pál Vándorszínjátszó Fesztivált, amelyre még várják 4 fős (korosztályi megkötés nincs) csapatok jelentkezését , akik szívesen részt teljesítenek Petőfivel kapcsolatos improvizációs feladatokat. Regisztrálni, jelentkezni június 8-ig lehet az  igezo2014@gmail.com e-mail címen. A rendezvény apropója Petőfi születésének 200. évfordulója valamint a Szabad Színház megalakulásának 65. évfordulója.

– Ha egy magyar embert, álmából felkeltenek, és azt mondják neki, hogy gyorsan mondjon egy költőt, a többség biztosan azt fogja rávágni: Petőfi! Nem is csoda, hiszen alakját a Nemzeti Ünnepen már óvodás kortól megidézzük. A reformkori, forradalmár Petőfiről, illetve a szerelmes Petőfiről már egészen sok mindent tud egy magyar iskolába járó fiatal, még a határon túl is. A vándorszínész Petőfiről azonban már nem tudnak olyan sokat.

Mi, Székesfehérváron, a költő születésének bicentenáriumán arra törekszünk, hogy Petőfinek ezt az oldalát is megmutassuk, hiszen naplórészlete, illetve a korabeli Szabó-féle társulat tagjai részletesen is leírták a reformkori Székesfehérvárt, és annak közönségét. De a valódi ismeretátadáshoz kevés volna csupán az érdekes bemutatás, mi ennél többet szeretnénk.

Saját élményanyagra épített, bevonó jellegű részvételi programokat annak érdekében, hogy bárki megfogalmazhassa magának a saját Petőfi képét, az „Én Petőfim” et, műfaji, formanyelvi megkötés nélkül. S, ennek eredményeként – „ahogy mi mindannyian mások vagyunk”-, nyilván a bennünk élő, újrafogalmazott Petőfi képek is különbözőek lesznek.

Célunk tehát egyértelműen a kortárs, gyermeki és ifjúsági fantáziára épített értelmezések felszínre hozása, a közös kultúrkincs kapcsán párbeszédek generálása.

Alapvetően két formanyelvi szálon indulunk el: egy előadóművészeti (lehet verses, színházi, zene, tánc) és egy kreatív multimédiáson.

A Szín-TÉR Egyesület a Vörösmarty Színházzal karöltve Fejér megyei és Székesfehérvár határon túli testvérvárosaiban élő diák- és ifjúsági csoportokat hívott meg, hogy Petőfi évben létrehozott színművek feldolgozását, rövid átiratait hozzák el, színpadi, illetve előadói műfajok határterületeit feszegető produkciók formájában.

Továbbá arra inspiráljuk Székesfehérvár, és a megye fiatal lakosságát, hogy rövid, 1-1,30 perces kreatív videókban mondják, mutassák be „Az én Petőfim” címmel a saját Petőfi képüket. Ez egyúttal maradandó is, ugyanakkor ezek a kis videók az előadóművészeti alkotók számára is inspiratívak volnának, amennyiben a város, a megye lakossága kicsit fürgébben reagál a felhívásra, figyelmet generálva a médiában is. Ilyen módon ez tekinthető egyfajta közösségi kutatás-gyűjtésnek, hogy megtudjuk, a térségben kinek, milyen Petőfi képe van?

Mi a fontos, mi az élő ma Petőfiről? Megtudhatjuk a feldolgozás formanyelvi kultúráinak sokszínűségéből, amelyben többek között utat tört magának az improvizációs színház is, de megjelennek fiatal drámaírók művei is, felolvasó színház formájában.

A programot –költségvetés függvényében – szeretnénk folytatni a 2024-es évben is. Célunk a magyar reformkori színjátszás, és – azon belül – a vándorszínész Petőfi kultuszának ápolása Székesfehérváron és Fejér megyében.

A fesztivál névadója maga Petőfi, aki a korabeli leírások szerint színészi álneveken (Dalma, Örömfy, Hyllarus), egyebek mellett Pönögei Kis Pál néven is játszott Székesfehérváron, a Pelikán Fogadóban, Szabó János színigazgatása alatt. A társulat az egykori Pelikán Fogadóban szállt meg, amely saját, és más színészek naplójában is szerepel. A helyén ma a Vörösmarty Színház üzemeltetésében stúdió-avagy fészekszínház működik, azaz Pelikán terem. ( újabban „Pelikán Fészek”).

Petőfi székesfehérvári történeteiről egyfelől saját és színésztársai naplójából, másfelől mások leírásaiból, korabeli színlapokból és dokumentumokból értesülhetünk. Ezt az időszakot a kortárs irodalmárok is oly fontosnak ítélték, hogy a XXI. században Sobor Antal székesfehérvári író Perelj uram című, 1849-ben játszódó regényében is néhány oldalt szentelt Petőfi székesfehérvári történetének. Szó szerint velünk él hát Petőfi, a városi legendákban, történetekben. Ezért is jó bázis helyszínnek bizonyul az egykori Pelikán Fogadó, udvara, és a székesfehérvári utcák a Petőfi korát idéző kora nyári fesztivál megrendezésére.

A 2023-as program megvalósulásának helyszíne:

Székesfehérvár, az egykori Pelikán Fogadó és udvara, Székesfehérvár utcái, és a Belváros utcái, valamint az Igéző terei. – tájékoztatott Nagy Judit, a székesfehérvári Szabad Színház művészeti vezetője.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-06-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami