Kovács Katalin Akadémia: letették az alapkövet

Letették ma a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia alapkövét a Velencei-tónál, Sukorón. Az új létesítmény a VVSI evezőspályája mellett épül fel, éppen ott – mint kiderült -, ahol a névadó-elnök sportági legenda még kislányként az első érmét nyerte, amit az alapkőletételnél el is helyezett az urnában az utókor számára.

Az ünnepségen Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár elmondta, hogy az akadémia megépítésével Sukoró válhat a hazai kajak-kenu utánpótlás központjává. Jelezte, hogy a utánpótláskorú versenyzők a kollégiumi szárnyban laknak majd és egyéni tanrend szerint tanulnak, ugyanakkor az akadémia a tehetségek menedzselése mellett módszertani központ is lesz. Közölte, hogy a létesítmény bruttó 55 milliárd forint hazai forrásból valósul meg és a későbbiekben az állam fogja üzemeltetni. A komplexum 2024 harmadik negyedévében lesz kész- tette hozzá.

A másik, hétezer négyzetméteres épületben lesz a mérési központ, egy fedett tesztpálya, valamint a kajak-kenu és evezős hajók tárolója. A 137 ezer négyzetméteres udvaron műfüves labdarúgópályát, salakos teniszpályákat, rekortán futópályát, szabadtéri fitneszparkot és homokos strandröplabda-pályát hoznak létre.

Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a beruházás eredetileg a fővárosban jött volna létre, de a baloldali városvezetéssel nem sikerült megállapodni róla, így jött szóba Sukoró. Úgy vélte, sok évtizedes hagyománya van a vízi sportoknak a Velencei-tónál, azaz végül jó helyre került a fejlesztés.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint a minden idők egyik legeredményesebb magyar kajakozójának nevét viselő létesítmény új dimenzióba helyezi Magyarország egyik legeredményesebb sportágát, és Kovács Katalin a garancia arra, hogy élversenyzők fognak kikerülni az akadémiáról. Rámutatott, ma már semelyik sportágban nem dominálnak egyes nemzetek, egyre élesebb a verseny az érmekért, ami folyamatos fejlődést és a tudás még jobb átadását kívánja. A kiemelt akadémiákon ehhez minden feltétel adott – fűzte hozzá.

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világbajnok kajakozó, az akadémia elnöke felidézte, hogy 11 évesen fogott először lapátot a kezében a Bp. Spartacus vízi telepén, s 19 évesen jött rá, képes lehet nagy eredményeket elérni. Ezért nagy célokat tűzött ki maga elé és mindent elért a kajak-kenuban, amit el lehet.

Mint mondta, szomorkásan tette le a lapátot a visszavonulásakor, de szeretné visszaadni mindazt, amit a sportágtól kapott. Eleinte nyári táborokat indított, majd nagyobb célokat tűzött ki, az álom pedig az akadémia volt, aminek kialakításában a miniszterelnök is támogatta.

Kovács Katalin úgy fogalmazott:”nem mindenkiből lehet élsportoló, nemzeti hős, olimpiai bajnok, de ha az életformája lesz a sport, akkor már bajnokká vált”. A névadó az alapkőletétel előtt élete első érmét helyezte bele az urnába, amit éppen ott nyert, ahol a nevét viselő akadémia létesül.

(Media24 / Origo)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-11-26

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami