Pályaorientációs nap az István Király Iskolában

Szerző: Media24

2024-10-18

Első alkalommal tartott kihelyezett pályaorientációs programot a Székesfehérvári Szakképzési Centrum (SzFSzC). Az István Király Általános Iskolában mintegy 100, hetedik és nyolcadik osztályos diák ismerkedett a Centrum 11 intézményének képzési palettájával.

Pályaorientációs napot tartottak az István Király Általános Iskolában pénteken. A hagyományokhoz hűen az alsóbb évfolyamosok különböző foglalkozásokat ismerhettek meg. Voltak osztályok, akik külső helyszínen, például a Fehérvár Médiacentrumban a televízió szerkesztőségébe látogattak el, de voltak olyanok is, akikhez „házhoz” jött a cukrász, a postás és a rendőr. Mint azt Krählingné Kovács Tünde igazgató elmondta, a pályaorientációs héthez kapcsolódott a közlekedésbiztonsági hét programja is, amelynek során e témakörben egy terepasztalt készítettek a gyerekek, bemutatva a különböző közlekedéssel, útfenntartással kapcsolatos foglalkozásokat.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelye első alkalommal várta külső helyszínen a pályaválasztás előtt álló diákokat. A hatodik és hetedik évfolyam négy osztálya bepillantást nyert számos szakmába, hiszen mint azt Halász Timeától, a SzFSzC pályaorientációs és kreatívosztály vezetőjétől megtudtuk, a centrum mind a 11 iskolája képviseltette magát az eseményen szakmai oktatókkal, diákokkal, így minden egyes helyszínen minden általános iskolás kipróbálhatta az adott iskolában tanulható szakmáknak valamelyikét. „A „fiús” és „lányos” szakmákat egyaránt megismerték. Ez egyrészt azért fontos, mert a későbbiekben meg tudják becsülni a szakmát végző embert, de rájönnek arra is, hogy ez nekik tetszik, érdeklődnek-e majd utána, vagy egyáltalán van-e hozzá valami kis affinitásuk. Ha tetszik valakinek egy szakma, akkor tudja magát fejleszteni, hogyha még nincs annyi képessége, de az is kiderülhet, hogy nem neki való. Ez igazából egy nagyon komplex dolog, és remek lehetőség a gyerekek számára.” – mondta el.

A pályaválasztást segítő eseményen jelen volt a sport, a rendészet, a földmérés szak, az elektronika, de kipróbálhatták a divatszabók és a faiparosok munkáját is. A gépészeti ágazat mellet megjelent az informatika, a logisztika, a gazdálkodásmenedzsment, valamint a turizmus és vendéglátás szak is. Lehetőség nyílt a diákoknak pályaválasztási tanácsadóval is beszélgetni. Az asztaloknál sok-sok kérdés hangzott el, és az istvánosok hasznos információk birtokosaként zárták a napot.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Media24

2024-10-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This