Öt napig fókuszban a néptánc és a népzene

Szerző: Media24

2022-08-14

Kicsiktől a nagyokig szombaton este minden „albás” megmutatta, mi is az a NÉPTÁNC. Az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola és az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportjának műsorával indult a Királyi Napok Folkfesztivál esti programja, majd a közép-dunántúli régió gyermek- és ifjúsági tánccsoportjai mutattak be egy fergeteges, majd egyórás produkciót a Zichy-színpadon. A Folkfesztivált, az Alba Regia Táncegyüttes Hagyományérzők előadása előtt dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg. Az este a Malom utcai Táncházban folytatódott. 

Öt napon át a néptáncé és a népzenéé lesz a főszerep a Székesfehérvári Királyi Napok programjában. A Királyi Napok Folkfesztivál három részből álló, nagyszabású nyitógáláján több, mint száz táncos lépett színpadra a Galiba zenekar kísértében. Az első műsorblokkban az Alba Regia Táncegyüttes Szenior csoportja és az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Derce, Dödölle, Guba, Kókonya, Pulutyka és Junior csoportja alapozta meg a jó hangulatot többek között kalotaszegi, nyírségi, bagi táncbemutatókkal.

Majd a Királyi Táncpódiumon, a Pannónia szívében turné első állomásaként a Királyi Napok közönsége láthatta azt a majdnem egy órás összeállítást, amelyben a közép-dunántúli régió tánccsoportjai léptek színre. Közel egy éve fogalmazódott meg Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetőjének a következő gondolata: jó lenne, ha a közép-dunántúli régió három megyéinek táncgyűjtéseit egy színpadon, egy műsorban láthatná a közönség.

A tervet tett követte: részpróbák, összpróbák egész sora. A bemutatóra a márciusi Országos Táncháztalálkozón került sor, ahol hatalmas sikert értek el. Ezzel reprezentálták a Közép-Dunántúl néptánc hagyományát. A produkcióban mintegy 120 táncos működött közre.  A három megyének (Fejér, Veszprém, Komárom-Esztergom) azóta is szoros szakmai és baráti a kapcsolata. Éppen ezért úgy gondolták, hogy ezt a produkciót nem csak egyszer érdemes színpadra vinni, hanem mutassák be valamennyi megyében. A turné első állomása Székesfehérvár volt szombaton este.

A műsor előtt az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke, Sikentáncz Szilveszter táncpedagógus, koreográfus köszöntőjében a közösség erejét, az együttlét fontosságát emelte ki. „Amikor ennyi minden nehezíti az életünket, azt gondolom, hogy a közösségek nagy segítséget nyújtanak annak is, aki itt van a színpadon és annak is, aki nézi a produkciókat.”

A Pannónia szívében előadást követően dr. Cser-Palkovics András polgármester nyitotta meg a Folkfesztivált. “Ma este emlékezzünk arra, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező Királyi Napokra úgy kerülhet sokadszor sor, hogy annak idején a néptáncfesztivál ezt elindította. Nevében és kulturális tartalomban megalapozta ezt a másfél hetes programsorozatot. Volt, amikor ez nemzetközi néptáncfesztivál volt, most viszont a legjobb magyar együttesek közül érkezik sok-sok ide hozzánk, nem elfelejtve, hogy az egyik legjobb együttesünk pedig nekünk van, ez pedig az Alba Regia!” – köszöntötte a közönséget dr. Cser-Palkovics András polgármester, aki jó szórakozást kívánt az Alba Regia Táncegyüttes „Hagyományérzők” produkciójához.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán „Kiváló” minősítést érdemelt produkcióban Méra, Vajdakamarás, Gyimes, Felcsík táncai mellett mezőföldi, szucsági és gömöri táncok mellett megismerhette a közönség a dunai dialektus csárdásait is. Az este a Táncházban folytatódott a Góbé zenekar koncertjével, majd éjféltől a Tilinkó húzza a talpalávalót.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Written by Media24

2022-08-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami