Nagy siker volt a IX. Fehérvári Halünnep

Az elmúlt években előfordult néhány alkalommal, amikor az időjárásfelelős nem fogadta kegyeibe a Fehérvári Halünnep résztvevőit, s a mostani is úgy indult, hogy jobban jár, aki a főzőstandok sátorlapjai alá húzódik, vagy esernyőt visz magával a Palotavárosi tavak előtti területre, mert szépen csendesen, de stabilan esett az eső. Aztán, mintegy varázsütésre, a fellegek oszlani kezdtek, mikor a Ruff Tamás vezényelte Helyőrségi Zenekar belekezdett nyitó minikoncertjébe, sőt, gyorsan ki is sütött a nap, így szinte végig jó idő mellett rotyoghattak a jobbnál jobb halételek a bográcsokban, kondérokban a nevezett 54 főzőcsapat jóvoltából.

Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ a Fehérvári Halünnepet, amely újra nagy sikert aratott, méltán jellemezte úgy az egyre népszerűbb eseményt az egyik szervező, hogy a Lecsófesztivál mellett ma már biztosan ez a második legnagyobb helyi gasztrorendezvény.

Az ünnepi megnyitón dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Örömét fejezte ki, hogy idén ismét megrendezésre kerülhetett ez a sokak által kedvelt, tavaszi gasztronómiai esemény. Székesfehérvár egyik legnagyobb zöld területével rendelkező Palotaváros két önkormányzati képviselője, Viza Attila és Farkas László jó szórakozást, finom étkeket kívánt a résztvevőknek és invitálta a fehérváriakat az este hét óráig tartó programra.

Példaértékű az az együttműködés, amely Székesfehérvár és a vármegye, egyben az ország egyik legnagyobb civil szervezete, a horgászok egyesülete között létrejött az elmúlt évek során. Ennek eredménye nemcsak ez a rendezvény, hanem azok a fejlesztések, területrendezések, zöldítések, amelyek megvalósultak a Palotavárosi tavak mentén –  kezdte köszöntőjét a HOFESZ Fejér megyei elnöke. Nagy Attila szólt arról is, a gasztronómiai rendezvénnyel továbbra is céljuk, hogy népszerűsítsék a halfogyasztást. Itt meg tudjuk mutatni azt, hogy rendkívül jó ízű, változatos ételeket lehet készíteni az édesvízi halakból. Azok a csapatok, akik itt főznek, évről évre bizonyítják azt, hogy ezt nagyon magas szinten lehet művelni, a kóstolók során erről a kilátogató vendégek is megbizonyosodhatnak. A receptek begyűjtésével lehetőség nyílik arra is, hogy gyakrabban kerüljön hal otthon is az asztalra, tette hozzá.

A főzőhelyeket körbejárva a legtöbb helyen hallé, halászlé főtt a bográcsokban pontyból, harcsából, sok helyen saját fogásból hozott tavi és folyami halakból. A fehérvári Ó!budai Bagázs tagjai első alkalommal neveztek a Halünnepre. A főzés nem ismeretlen terep számukra, hiszen a Lecsófesztivál rendszeres résztvevői. Most egy jól bevált házi halászlé receptet cifrázva mérettették meg magukat. A Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság tűzoltói idén úgy döntöttek, hogy bátorságukat és tudásukat megmutatják a gasztronómia területén is, és fakanalat kézbe véve indulnak a versenyen: a pontyból bajai halászlé készült. A beszélgetések során fényt derítettünk a sárosdi főzéstechnikával készült halászlé titkára is. Nem kell hozzá más, csak jó alapanyag (hal, paprika, hagyma) és tudni kell, milyen sorrendben kerülnek a bográcsba a hozzávalók.

A Dunaújvárosi Horgász Egyesület első alkalommal, két csapattal indult, és a friss folyami hal mellett a hartai pirospaprikát nevezték meg, mint nélkülözhetetlen hozzávalóját a kiváló halászlének. Az alcsútdobozi Toldi Horgász Egyesület tagjai éppen a reggelijüket fogyasztották, amikor asztalukhoz értünk. A bográcsban tíz kilogramm pontyból főtt a halászlé. Mint mondták, ők sikeres horgászok, azaz örömmel fogyasztják el a kifogott zsákmányt. A halászlé mellett gyakran készítenek rácpontyot, harcsapaprikást, rántott vagy éppen sült halat, akár hetente többször is.  A Halünnepre idén tért vissza az első, 2013-ban rendezett főzőverseny győztese. A Kisapostagi Egyesület férfi tagjai a halászlé mellett haltepertőt sütöttek, amelyet salátaágyon tálaltak.

A szervezők a legkisebbekre is gondoltak a programok összeállításában, így a színpadon mesejáték, gyermekkoncertek kaptak helyet, a főzőverseny eredményhirdetése után pedig egy igazi partyzenekar, a Budapest Show Band, majd a humor nagyágyúja, az Irigy Hónaljmirigy együttes lépett színpadra. A 19 óráig tartó rendezvényen a családokat halsimogató, kisállat-simogató, óriás halas játékpark és kézműves foglalkozás is várta.

(Fotó: Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-04-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Lakossági szúnyoglárva program

Lakossági szúnyoglárva program

A tavalyi csapadékos nyár és a február óta tapasztalható, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami