Miért áll negatív fókuszban a Velencei-tó?

Na igen, ez alapvetően jó kérdés, mivel a rettentően kevés csapadék okán a Balaton, a Tisza-tó, valamint minden egyéb álló- és folyóvizünk ugyanúgy kritikus mértékig apadt a közelmúltban, mint a pellengérre állított Velencei-tó. Mégis csak a Velencei-tó vízszintje körül alakult ki általános hisztéria és apokalipszis-várás. Nos, a miértre sok válasz van.

Felelős a média jelentős része, mert a szakma nagy elbulvárosodása okán azt a hírt szinte mindenki felkapja és címlapon közli, ha egy strandon netán rossz a vízminőség és a hatóság néhány napra, rosszabb esetben 1-2 hétre megtiltja ott a fürdést, ezt felületes módon általánosítják és úgy marad meg a köztudatban, hogy a Velencei-tóban nem lehet fürdeni, mert rossz a víz minősége. Holott nem az egész tóban, csak egy adott strandon vagy partszakaszon és csak rövid ideig, a következő jó mintavételig. Ugye, nagyon nem mindegy!?!

Amikor aztán jön a hír, hogy minden oké, lehet pancsolni, az már nem szenzáció, azt már csak nagyon kevés média teszi közzé. Ez hiba, nagy hiba. Mint ahogy hibásak azok a világvégét kiáltó, és ezt a nézetüket a közösségi médiákban éjjel-nappal hangoztató emberek és általuk szervezett „civil” csoportok, közösségek, akik „tudják”, hogy a partfal-rekonstrukció el lett rontva, hogy „fertőző” a tó vize, s hogy azt már fel is vásárolta a Mészáros Lőrinc. De sok más agyrémet is terjesztenek, amiket bizony az emberek jelentős része el is hisz! Nem néz utána, nem kételkedik, mert ha egyszer a Facebookon írták, az bizony biztosan úgy is van!

Van felelőssége a hitelrontásban és a nyári szezon tönkre vágásában néhány önkormányzatnak és helyi vezetőnek is, akik ugyancsak beálltak az okoskodó károgók közé, megtoldva némi politikával, miszerint a kormány és a körzet országgyűlési képviselője sem tesz meg mindent a tó vízszintcsökkenésének megállítása és fejlesztése érdekében.

Sajnos rossz magyar szokás a rémhírterjesztés, s a sok hiszékeny ember, aki fel is ül ezeknek. Ez az átlagemberek részéről némileg természetes, de felelős településvezetők, polgármesterek részéről nem! Akinek nem inge, nem veszi magára. Sokaknak nem is kell, akiknek pedig igen, azoknak bizony annyi hasonló „felöltőjük” van, hogy követni is nehéz. Ők – maradjunk ennyiben – semmiképpen sem felelősen gondolkodó vezetők és saját településüknek is csak rosszat tettek ezekkel a félresikerült, átgondolatlan nyilatkozatokkal, közleményekkel.

A továbbiak tekintetében álljon itt egy friss cikk linkje, amely a témát mélyebben boncolgatja:

Miért mostoha sorsú a Velencei-tó? (magyarnemzet.hu)

(Fotó: Temesi Mihály)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-08-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami