Megnyitották az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen

Szerző: Media24

2022-08-14

A hagyományokhoz hűen ismét megnyitották az Osszáriumot a Nemzeti Emlékhelyen, a Székesfehérvári Királyi Napok keretében. Az Önkormányzat és a Szent István Király Múzeum közös eseményén Prof. Dr. Kásler Miklós korábbi miniszter mondott emlékező beszédet. Az Emlékhely és a királyi csontkamra augusztus 21-ig ingyenesen látogatható.

Székesfehérvár városának szép hagyományaként a Szent István Király Múzeum minden évben megnyitja a hajdani királyaink és nemzeti nagyjaink földi maradványait őrző csontkamrát a Székesfehérvári Királyi Napok idején a nagyközönség számára.

„Amióta megteremtetett az ember, azóta emberi kötelessége, hogy gondoskodjék és emlékezzék meg a halottairól.” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Prof. Dr. Kásler Miklós. Mint a korábbi miniszter fogalmazott: a magyar államot összekötötte a szuverenitás, az integritás, az ősök tisztelete és a küldetéstudat. Az Árpád-ház esetében ez azt jelentette, hogy keresztény államot hoztak létre. Szent István megszervezte a magyar egyházi rendszert és létrehozta azt az ezer évre előre tekintő jogfejlődést, amely a Szent Korona eszményéből jött létre. Szent István volt a világ legelső és egyetlen apostol-királya, ő teremtette meg a világtörténelem egyetlen archiregnumát, a későbbi Regnum Marianum-ot. Ezek olyan események voltak, amelyek nemcsak egy nemzetnek a sorsát, hanem Európa sorsát is meghatározták.

Kásler Miklós kiemelte, most teremtődött meg a lehetőség arra, hogy a legkorszerűbb tudományos módszerekkel azonosítsuk nagy királyainkat, és méltó körülmények között elhelyezzük őket azon a helyen, ahol ők örök időkre nyugodni akartak. Lehetőség van arra, hogy az önkormányzat, az állam, az egyház és a civilek összefogásával olyan Kárpát-medencei kegyhelyet teremtsünk, ahova eljöhetünk, eljöhetnek unokáink, hogy nemzetünk királyai előtt tiszteleghessünk.

A beszédet követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés virágait az Osszáriumnál. A Nemzeti Emlékhely és a csontkamra a Székesfehérvári Királyi Napok ideje alatt, augusztus 21-ig naponta 9.00 és 20.00 óra között díjmentesen látogatható.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. szeptember
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Written by Media24

2022-08-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami