Megnyitották a déli-tómeder zsilipjét a Sóstón

Szerző: Media24

2023-03-12

Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület Északi-tavának vízpótlását a Basa-árok, a városi tisztított szennyvíz és a szomszédos Mol Aréna tető- és burkolatvizei adják. Örömteli hír, hogy elkészült a Basa-árok felső szakaszán egy átemelő műtárgy, ahonnan szivattyúrendszerrel további vizet tudnak biztosítani a tónak szükség esetén. A héten a város polgármestere Cser-Palkovics András a Sóstón zajló nádvágásról számolt be közösségi oldalán.

A tó szintje egyébként jelenleg 120 centiméteren áll, 13 cm-rel az üzemi vízszint felett. A tisztított szennyvíz bepótlása még február végén indul el. Ezt a vízszintet szeretnék megtartani a nyári hónapokra, mert minden csepp számítani fog a hőhullámok idején – tájékoztatott a Sóstó Facebook oldala. A 2018-ban befejeződött élőhely-rekonstrukció óta először nyitották meg a Déli-tómeder áteresztő zsilipjét, tehát ez a terület is kap most vizet. A mederkotrás során az itt található vízzáró réteg miatt nem lehetett dolgozni, azonban a meglévő meder így is sok vizet képes befogadni, egyfajta mocsárvilág formájában. Mint írják nagyon fontos madárvédelmi zóna ez is.

Szemmel láthatóan az élővilág is rendkívül hálás a vízpótlásért, fajok sokasága tér haza az elkövetkező hetekben a költési időszakra. (A Sóstó vízutánpótlásáról ITT olvashat részletesen!)

Nagy a készülődés a tavaszra! A héten Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán írta, hogy február óta dolgozik az a speciális, gumilánctalpas nádvágógép, mellyel karban lehet tartani a természetvédelmi terület északi tavát. A 26 hektáros területen két hét alatt ér körbe a szerkezet, ami persze függ az időjárástól.

Mint írta, a nád kordában tartása azért fontos, hogy fenn tudjon maradni a Sóstó élővilága számára legkedvezőbb környezet. A lagúnák, nádmozaikok gondoskodás nélkül előbb-utóbb egybefüggő nádtengert képeznének, ezt kell megakadályozni annak érdekében, hogy a madár- és állatvilág továbbra is jól érezze magát.

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami