Megnyílt az Adventi Udvar – felgyúlt az első gyertya lángja

Szombaton megnyílt a Püspöki Palota kertjében a hagyományos adventi udvar, ahol várják mindazokat, akik szeretnének valódi csendes, békés, imádságban eltöltött karácsonyi készülődést. Délután az adventi koszorú első gyertyája is felgyúlt Ugrits Tamás pasztorális helynök adventi gondolatainak kíséretében.

Idén is várja a családokat az adventi udvar a Püspöki Palota kertjében, ahol a látogatás során igényes kézműves tárgyakat lehet vásárolni ajándékba és jótékonysági céllal. A kicsiknek idén is örömet szerez a betlehemi jászol, az udvarban felállított karácsonyfa tövében pedig rénszarvas vontatta szán várja a legkisebbeket.

Az udvarban szombaton délután imádságos énekkel készültek, várakoztak a megváltó születésére. A gyertyagyújtás előtt a Tatabányai Szent Erzsébet Általános Iskola és Gimnázium tanulóinak műsorát hallhatták az ünnepség résztvevői, majd Ugrits Tamás pasztorális helynök mondta el adventi gondolatait és gyújtotta meg az első gyertyát az adventi koszorún.

„Életünk, családunk, Istenhez tartozik, Isten szeretete tartja össze, a vele való élő kapcsolat teszi igazán széppé, igazán békességessé, igazán jóvá” – hangsúlyozta adventi gondolataiban Ugrits Tamás, aki egy megkerülhetetlen kérdésre is felhívta a figyelmet egy példázatot mesélve az ünneplőknek: „Egy vándor közeledett egy épülő város felé. Hatalmas kőfejtőn át vitt az útja. Azt látta, hogy a munkások izzadtan, kőporral teli, keserű arccal dolgoznak. Odament az egyikhez, és megkérdezte: – Mit csinálsz? Az ezt felelte: – Nem látod? Követ török.

A vándor odament egy másikhoz, és azt is megkérdezte: – Mit csinálsz? Az is mérgesen felelt: – Pénzt keresek, hogy eltarthassam a családomat. A vándor ment tovább, és végül meglátott valakit, aki szemmel láthatóan nagy kedvvel, örömmel dolgozott. Őt is megkérdezte: – Mit csinálsz? Az ember felegyenesedett, és ragyogó arccal ezt felelte: – Templomot építek. Mindnyájan „követ törünk”, csak az a kérdés, hogy ebben mit ismerünk fel, fel tudjuk-e fedezni, hogy ez nem pusztán fáradtság, nem pusztán pénzkeresés, hanem lehet templom építése is, ahol helyet kap az Isten, szívemben, családom körében.” – tette hozzá a pasztorális helynök, aki az első gyertya meggyújtását követően megáldotta a családok adventi koszorúit és gyertyáit is.

(Gáspár Péter, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2023-12-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami