Meghallgatták az érintetteket a Korzó-perben

A székesfehérvári járásbíróságon a felperes GOMI Kft tulajdonos-ügyvezetője és az alperes önkormányzatot képviselő polgármester meghallgatásával folytatódott a Velence Korzó üzemeltetését érintő per. Az eljáró bíró és az ügyvédek két tárgyalási napon alaposan kifaggatták Berényi Csabát, a Korzót üzemeltető cég, a GOMI Kft ügyvezetőjét és Velence polgármesterét, Gerhard Ákost. A felek álláspontja továbbra is teljesen ellentétes a másikéval, így nehéz megjósolni, mikorra lehet ebből jogerős ítélet.

Mint ismert, a Velence Korzó tulajdonosa, a helyi önkormányzat, illetve annak képviselő-testülete még 2021 májusában úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja a GOMI Kft-vel érvényben lévő üzemeltetői szerződést, mert szerinte az üzemeltető cég nem tesz eleget a szerződésben vállalt feladatainak, elsősorban a napi karbantartási kötelezettségének és a létesítmény állapota folyamatosan romlik. A GOMI Kft azonnal bíróságon támadta meg a döntést, ennek folyománya a mostani per, amelynek jogerős lezárultáig a GOMI maradhat birtokon belül és végezheti üzemeltetői tevékenységét.

Az eddigi tárgyalásokon az eljáró bíró többször hangsúlyozta, hogy az elvileg perdöntő üzemeltetői szerződés nem részletezi, nem pontosítja minden kétséget kizáróan az üzemeltető feladatait a napi karbantartást tekintve, így mondhatjuk, hogy – sportnyelven fogalmazva – döntetlen az állás, hiszen az önkormányzat szerint az üzemeltető nem végzi el, amit neki el kellene, az üzemeltető pedig éppen ellenkezőleg látja, sőt, még olyan feladatokat, karbantartásokat is elvégez, amiket a tulajdonosnak, azaz az önkormányzatnak kellene. Valóban, ez eddig így erőteljes „kapufa”…

A GOMI Kft ügyvezetője, a felperes képviselője egy 103 tételt tartalmazó dokumentumot is átnyújtott a bíróságnak, amelyben a napi karbantartás, a napi feladatok szerepelnek alapos részletességgel felsorolva. Az alperes velencei önkormányzat polgármestere bírói kérdésre megerősítette, hogy szerinte – és a képviselőtestület szerint – márpedig a GOMI nem jó gazdája a Korzónak. Állítása szerint sok lakossági panasz érkezett hozzájuk mindenféle formában, legfőképp a Facebookon, ami egybevágott az ő negatív tapasztalataikkal, ezért döntöttek a szerződésbontás mellett.

Gerhard Ákos azt is hozzátette – ugyancsak kérdésre válaszolván -, hogy a GOMI képviselőivel ők már 2019 végén leültek tárgyalni a témában, majd még többször próbáltak, de nem jutottak dűlőre, mert meglátása szerint a két fél teljesen másképp látja a helyzetet, a Korzó szerepét és üzemeltetésének mikéntjét, a karbantartással, állagmegóvással összefüggő kérdéseket.

A GOMI Kft ügyvezetője szerint viszont az önkormányzat, különös tekintettel a polgármester, kezdettől fogva (Gerhard Ákost 2019 októberében választották polgármesterré, a GOMI Kft tulajdonosváltása okán Berényi Csaba pedig ugyancsak 2019-ben, november végén csöppent a történetbe) negatívan állt hozzájuk, egy idő után pedig már a kommunikáció is csak levelezgetésben nyilvánult meg, az önkormányzat és a polgármester legalább másfél éve érdemben nem kommunikál velük.

Berényi Csaba egy – hivatalos dokumentumokkal, elszámolásokkal igazolt – listát is átadott a bírónak, amely bizonyítja, hogy a GOMI Kft 160 millió forintnyi fejlesztést, átalakítást, karbantartást hajtott már eddig végre a Korzón, főleg azok üzlethelyiségein, mivel a legtöbb bérlő ragaszkodott a megszokott, másutt bevált elrendezéshez, belső kialakításhoz, amelyek elvégzése feltétele volt annak, hogy ők kibéreljék az adott helyiséget a Korzón. Mint elhangzott, ezeken felül is komoly összegeket költött már az üzemeltető a Korzóra, amelyekből a tulajdonos önkormányzat semmit sem vállalt, holott az ő érdeke is volna ez.

A bíró a felek meghallgatás után a perfelvételi szakaszt lezárta, a feleknek további beadványokra, indítványokra már nem lesz lehetőségük az elsőfokú eljárás során. Az általuk kért és megnevezett tanúk meghallgatásával, június 29-én folytatódik a per.

Az eddigiek alapján biztosan látszik, hogy a bíróságnak nincs és nem lesz a folytatásban sem könnyű dolga, hiszen a legfontosabb döntő tényező, a felek közötti szerződés pontatlan a legfontosabb kérdésben, így erősen valószínű, hogy a megidézett tanúk vallomásai lesznek majd a mérleg serpenyőjét ide vagy oda eldöntő tényezők.

Úgy tudjuk, hogy a GOMI Kft egy kártérítési pert is indít napokon belül Velence Város Önkormányzata ellen, mivel annak magatartása okán sok tervezett projektje, terve meghiúsult, ezek miatt pedig több százmilliós bevételtől elesett el üzemeltetőként. A kártérítés teljes összege olyan nagyságrendű is lehet, ami alapjaiban rengetheti meg Velence éves költségvetését, ha azt a bíróság megítéli. A tét tehát nem kicsi: pervesztés esetén Gerhard Ákos és testülete olyan helyzetbe kerülhet, amiből nehéz lesz kimásznia, sőt, mondjuk ki, szinte lehetetlen.

Az, hogy ehhez mit szólnak majd a velenceiek? A legközelebbi választáson kiderül…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2022-05-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami