Georg Spöttle és a jó tündér

Szerző: Mátay Balázs

2022-02-18

Nem, nem vállalt szerepet egy mesefilmben a német-magyar biztonságpolitikai szakértő, mindössze elárulta a közönségnek két Fejér megyei előadásán, mit is kérne egy jó tündértől, ha az feltenné neki a kérdést, mit szeretne, ha kívánhatna egy dolgot? Erre még visszatérünk, azonban most nézzük a tényeket: a Nézőpont Intézet elemzője, a Pesti Tv vezető szerkesztője csütörtökön késő délután és este Pátkán és Velencén tartott interaktív, tartalmas előadást.

Az első helyszínen, Pátkán nemcsak egy egyszerű programnak számított ez, hanem a „puding próbájának” is, mert a helyiek elmondása szerint nem csak azért csendes, szinte már alvó település az övék, mert zsákfalu, hanem ezért is, mert nagyon kevés minőségi program van itt. Az önkormányzat csak az ünnepekhez kapcsolódó programokat preferálja, egyébként pedig a Pásztor József vezette helyi sportkör, a Pátka SE a maga „szakterületén” és családi programok terén, időnként a katolikus egyház, de főképp és első soron Országh István lelkész és csapatának lelkesedése okán a Pátkai Református Egyházközség az, amely az alaptevékenységén felül is szervez közösségi programokat kicsiknek, nagyoknak és családoknak is. A reformátusoknak köszönhető ez az előadás is.

Georg Spöttle a program során ki is emelte, hogy bár itt nem több száz fős nagyközönség várta, ugyanakkor nagyon lelkes és az általa preferált témák iránt komoly érdeklődést mutató, felkészült hölgyek és urak foglaltak helyet az asztalok mögött, akiknek van véleményük az adott témákról és igen aktívan kérdeznek is, erősítve az előadás beszélgetős, interaktív jellegét. Az egyik kérdés napjaink egyik legfontosabb nemzetközi konfliktusához, az orosz-ukrán feszültséghez kapcsolódott. Erre reflektálva Georg Spöttle azt mondta: ha a helyzet fokozódik, s valós fegyveres konfliktus alakul ki a felek között, abban az esetben Európa jelentős része féltheti a gázellátását, de mi is – főleg, ha az ellenzék nyerné a választást és Fekete-Győr András kijelentése valóban bekövetkezne, miszerint ellenzéki győzelem esetén fegyverekkel segítenénk Ukrajnát – a mostaninál jóval drágábban jutnánk gázhoz, pedig Orbán Viktor éppen két hete, a Putyinnal való legutóbbi tárgyalásán érte el az orosz miniszterelnöknél, hogy az eddiginél is jóval kedvezőbb áron kapjuk az orosz gázt.

Georg Spöttle kiemelte: a gáz mint energiahordozó, kardinális jelentőségű számos európai állam számára. Németországban például a fosszilis energiahordozók 55 százalékát az Oroszországtól vásárolt kőolaj és a földgáz teszi ki. Nem mellesleg Németország stratégiai készlete is lecsökkent 30 százalékra, amely körülbelül 10 napos adagot jelent.

A szakértő úgy fogalmazott: az ukrán orosz konfliktusban Orbán Viktor volt a „jégtörő”, utána érkeztek a „többiek”, a németek után becsatlakoztak a béketárgyalásokba a törökök is – hiszen, ha kimarad az Oroszországból érkező gáz, az ipari termelésük is veszélybe kerül. A konfliktusban álló felek békéje tehát számos ország számára nagyon fontos – mostanra azonban, vélekedik a biztonságpolitikai szakértő, enyhült vagy legalábbis enyhülni látszik a feszültség, visszavonták az oroszok a csapataikat Fehéroroszországba.

Az elemző szerint népszavazást kellene kiírni Kelet-Ukrajnában, megkérdezve az ott élő embereket, hová szeretnének tartozni: ám mivel ezen a területen az emberek 90 százaléka szerinte orosznak vallja magát, oroszul beszélnek, érzelmileg Oroszországhoz kötődnek, ezért borítékolható lenne az eredmény. Ez nem érdeke tehát Ukrajnának. „Ezt a helyzetet előbb-utóbb mégis kezelni kell valahogy, hiszen állóháború van” – mondta Georg Spöttle, aki úgy véli, azzal, hogy Oroszország már elismert két, a szakadár csoportok vezetésével frissen alakult népköztársaságot, már tett egy lépést. „Kérdés, mit lép Ukrajna – ha esetleg autonómiát ad ezeknek a szakadár részeknek, jó lépés lehetne”. A labda tehát, a biztonságpolitikai szakember szerint ukrán oldalon van.

Velencén szintén igen aktív volt a közönség, ugyancsak sok kérdést tettek fel az előadónak. Ezek között volt a választókörzetet erősen érintő migrációs témához kötődő is. Georg Spöttle ennek kapcsán kiemelte, hogy 2016-ig működött Bicskén a menekülttábor, amelynek lakói sajnos sok problémát okoztak, a helyeik és a környékbeleik alaposan fellélegezhettek, amikor bezárták a tábort a körzet Fideszes országgyűlési képviselője, az előttünk álló választáson is induló Tessely Zoltán hathatós közreműködésével.

A Nézőpont Intézet elemzője ismertette a legfrissebb közvélemény kutatási adatokat is, miszerint a Fidesz stabil előnnyel nyerné  a választásokat, ha most lenne a választás. Csakhogy – mint kiemelte – a választás április 3-án lesz, addig pedig még sok minden történhet, senki sem ülhet a babérjain, hogy minden rendben van, ezt a választást is simán behúzza a Fidesz. A jobboldali szavazóknak a siker érdekében ébernek kell lenniük és nem csak beszélni arról, hogy a jelenleg kormányzó pártszövetség a legalkalmasabb továbbra is az ország vezetésére, hanem el is kell menniük ezt voksaikkal nyomatékosítani a választás napján, amikor a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos népszavazás is lesz, amely ugyancsak fontos jelentőséggel bír, hiszen egyértelmű és hangos üzenetet kell küldeni Brüsszelnek és minden minket kritizáló országnak: a magyarok számára nem kérdés, hogy a gyermekeik nemi identitásával és a szexuális orientációval kapcsolatos nevelésben és felvilágosításban csak és kizárólag a szülők kompetensek, ők döntik el, mikor és milyen módon beszélnek erről fiaiknak, lányaiknak, nem pedig az iskolákat és óvodákat megcélzó LMBTQ aktivisták, akik a nemváltó kezeléseket, műtéteket is népszerűsítik kisgyermekek körében.

És akkor most arról, mit is kérne egy jó tündértől Georg Spöttle, ha egy kívánságát teljesítené: újabb Fidesz kétharmadot, mert ez a legjobb az országnak, ez biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását, a családokra vonatkozó és a fiataloknak szóló kedvezményeket, adómentességet, az ingyenes tankönyveket és minden kedvezményt, amit a jelenlegi kormány adott az ország lakóinak, nem pedig a korábbi baloldali-liberális kormány, amelynek tagjai, főbb szereplői a hatalmat visszaszerezni kívánó Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki kényszerösszefogás tagjai is.

Összességében elmondható: a biztonságpolitikai szakértő rendkívül felkészült, naprakész előadást tartott Pátkán és Velencén egyaránt, amelyet a közönség végül nagy tapssal honorált.

Georg Spöttle 56-os magyar apa és német anya gyermekeként Németországban született, gyermekkorában nyaranta heteket, hónapokat töltött nagyszüleinél a Balatonnál, de ma már Magyarországon is él. Húszévi, a Bundeswehrnél, valamint a Német Szövetségi Nyomozó Hivatalnál eltöltött szolgálat után szerelt le, s lépett civil pályára. A német hadsereg nyugalmazott hadnagya, terrorizmus-szakértő, aki hosszú időt töltött háborús övezetekben, és közvetlen tapasztalatai vannak azokról a konfliktusokról, amelyek ma itt Európában az egyik legfőbb vitatémát adják, és amelyek a migrációt jócskán táplálják. Hobbija a sport, a spinning, az aerobic, ezen kívül ejtőernyőzik és könnyű búvárkodik.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-02-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami