Magyar Honvédség 175. – jövőbemutató kiállítás a Bálnában

Május 9-étől látogatható a Magyar Honvédség 175. születésnapja alkalmából nyílt különleges – részben interaktív – kiállítás a fővárosi Bálnában. Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes az M1 televízió műsorában úgy fogalmazott: nem csak az elmúlt százhetvenöt év, hanem az ezer évnyi magyar katonai vitézség előtt is szeretnének tisztelegni a kiállítással.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett arra: noha a haderő idén 175 éves, a magyar katonai erények, a magyar vitézség jóval korábbtól eredeztethetők.

„Amikor először jártam a Bálnában, nagyon izgalmasnak találtam a múltat, a jelent és a jövőt is magába foglaló környezetet. Ehhez kiválóan illik ez a formabontó tárlat, ami szintén időrendben tekinti át a százhetvenöt esztendőt. Amikor azonban Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úrral bemutattuk a kiállítást, szándékosan a végén kezdtük. Szerettük volna megmutatni, hogy mi a Magyar Honvédség jelene és mi lesz a jövője. A Gripen-szimulátortól kezdve, a műveleti központon át, a VR-szemüvegen keresztül, minden a modernizációra utal. High-tech hadsereget építünk, amely bátor katonákból áll és összetartozó közösséget alkot” – húzta alá Vargha Tamás.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy amikor azt kérjük a katonáktól: életük árán is védjék meg a hazát, valamilyen fogódzót is kell nekik adni.

„Lelkileg, erkölcsileg és etikailag erős talapzaton kell állniuk. Ez a talapzat pedig nem más, mint a múlt; a magyar hősiesség, a magyar vitézség és a magyar katona bátorsága. A történelmi hagyományból is kiemelkedik a magyar huszárság, a világon egyedülálló fegyvernem” – szögezte le a miniszterhelyettes.

Vargha Tamás hangsúlyozta azt is: szeretnék, ha a kiállítás hatására minél több fiatal gondolná úgy, hogy a haza tevékeny védelme érdekében beáll katonának.

A május 9-től látogatható kiállításon ki lehet majd próbálni többek között különböző szimulátorokat, lehetőség lesz drónokat irányítani. A high-tech eszközökkel felszerelt műveleti központban, képzeletbeli parancsnokként bárki áttekintheti egy fiktív műveletet alakulását.

A teljes televíziós beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.

(Media24 / Honvedelem.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-05-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami