Magyar Dal Napja a Csónakázó-tónál

Szerző: Mátay Balázs

2021-08-31

A Magyar Dal Napját ünnepli szeptember 11-én, szombaton a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) a székesfehérvári Csónakázó-tó partján. A 18 órakor kezdődő programban a 4WHAT, a Leonardo Jam és dr. Tóth Gábor, a DrJazz Band alapítója és zongoristája ad koncertet.

A Magyar Dal Napját – Presser Gábor ötlete nyomán – 2008-ban rendezték meg először, azóta szeptember második vasárnapján ünnepeljük. A nap bevezetőjének, „előestéjének” szánja a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ azt a kellemesnek ígérkező zenés tóparti eseményt, amelyre szeptember 11-én, szombaton este várják az érdeklődőket a Csónakázó-tó mellé. A zenét babzsákokon heverészve vagy a sörpadokon ülve élvezhetik a résztvevők. Az esten két zenekar és egy szólista ad koncertet: a 4WHAT együttes és a Leonardo Jam mellett Dr. Tóth Gábor, a DrJazz Band alapítója és zongoristája játszik a közönségnek. Rossz idő esetén az eseménynek az intézmény aulája ad otthont.

A 4WHAT együttes egy szövegcentrikus – a dallamos, sokszor progresszív rockzenét a blues elemeivel ötvöző – zenekar, amelyet improvizatív előadásmódja tesz igazán izgalmassá. Dalaik a hétköznapi témák mellett gyakran érintik a transzcendens álomszerű világát is. A zenekar alkotói közösségének magja két éve alakult, majd a világjárvány hullámai között lavírozva igyekezett megőrizni integritását. A bemutatkozó koncertjük óta hosszú idő telt el, a küzdelmes, időnként fájdalmas időszak mindenkit motivált, hogy együtt zenélhessenek és végre találkozhassanak a közönséggel. A zenekar tagjai: Kolat Nóri (ének), Kapi Zsófi (harsona), Keresztesi Márk (dobok), Kristóf Tamás (basszusgitár), Ocsenás Zoltán (billentyűk), Jakab Dorottya (klarinét), Németh János (ütők), Fodor-Papp Zoltán (gitár, szájharmonika, ének), közreműködik: Bohner Antal (trombita). A zenekar próbáinak az SZKKK Fürdő sori központja ad otthont.

A másik fellépő zenekart biztosan nem kell bemutatni Fehérváron: Pinke Miklós festőtanár alapította, azóta számos tanítványa, egykori tanítványa és barátja megfordult a Leonardo Jam tagjai között, joggal fogalmaznak tehát magukról így: „A székesfehérvári művészettörténet meghatározó zenekara immár több mint két évtizede. Csak saját dalokat játszik rockzenekari és akusztikus felállásban, de nem úgy. Több nem hivatalos lemezük jelent meg, készítettek titkos koncertfelvételt is, demót, stúdió albumot, de a legjobban mégiscsak koncertezni szeretnek. A zenekar, amely megalakulása óta az SZKKK Fürdő sori központjában próbál, a kétezres évek második felében letett arról, hogy fiúcsapatként aposztrofálja önmagát és a másik nem bevonásával a „felnőtt férfizenekar nővel” kategória ritka tagjai közé avatta magát”. A zenekarban BONO, azaz Boka Noémi énekel, Falvay Miklós gitározik, Kristóf Süni Tamás basszusgitározik, Szántó Ferenc dobol.

Dr. Tóth Gábor, a DrJazz Band együttes alapítója, zongoristája és vezetője két és fél éve kezdett boogie-t játszani, és ezzel a produkcióval több  sikeres koncertet tud már maga mögött. Mint mondja, a boogie-zongorázás igen nehéz műfaj, fizikailag is megterhelő, ezért nagyon kevesen művelik. Az elmúlt időben több saját szerzeménye is született ebben a műfajban, a koncerten ezek közül is játszik néhányat.

(SZKKK)

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. szeptember
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Written by Mátay Balázs

2021-08-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami