Lezárult a Polgármesteri Hivatal épületeinek felújítása

Sokak örömére megújult a Polgármesteri Hivatal főépület és a Városház tér 2. sz. épület Székesfehérváron. A munkálatok befejezését jelző projektzáró rendezvényre csütörtökön délelőtt a Városházán került sor. A patinás főépület teljeskörű energetikai korszerűsítése tavaly év elején kezdődött, utolsó lépésként pedig a Városház tér 2. nyílászáróinak cseréjével zárult néhány nappal ezelőtt. A beruházás része volt az épületek homlokzatának restaurálása és felújítása, valamint egy napelemes rendszer telepítése is.

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata összesen 1,273 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósította meg a Polgármesteri Hivatal Városház tér 1. épületének teljeskörű energetikai korszerűsítését, valamint a Városház tér 2. épület nyílászáróinak cseréjét a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. Elkészült az épület homlokzatának hőszigetelő felületképzése, amely többek között magában foglalja a falak nedvesedésének megszüntetését és az utólagos falszigetelést is. Restaurálták a fémszerkezeteket, valamint a kő- és falszerkezeteket is.  Az energetikai megtakarítás legnagyobb részét a napelemes rendszer jelenti, melyet a Városház tér 1. épület tetejére helyeztek el. Ehhez kapcsolódóan a tetőszerkezetet is megerősítésre került, valamint az épület erősáramú felújítása is megtörtént, új vezetékeket, elosztókat szereltek be. A kivitelezés Városház tér 1-re eső része már az év elején elkészült, míg a 2-es épület nyílászáróinak cseréje októberben fejeződött be.

„Egy város életében mindig fontosak a középületek, különösen, ha műemléki környezetben, a város közepén helyezkednek el.” – fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester a projektzárón. A városvezető elmondta: a Városháza azon túl, hogy egy emblematikus épületegyüttes, egyben a város egyik fontos közösségi tere és nem utolsó sorban több mint 300 ember munkahelye. A látványos homlokzati munkák mellett kiemelte a kevésbé szem előtt lévő folyamatokat is: a projekt során ugyanis a közművek is megújultak, ami legalább annyira fontos, mint a látványos részek. Dr. Cser-Palkovics András polgármester aláhúzta, hogy a korszerűsítés és a napelemes rendszer telepítésének eredménye már most érződik. Megköszönte a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak türelmét és együttműködését, akik a bentlakásos felújítás alatt is fenntartották a hivatal működését. Külön köszönte a kivitelező alapos és precíz munkáját. Hozzátette, hogy a Városháza udvarának közműcseréje és burkolatrendezése jelenleg is zajlik, amit a Hivatal saját forrásból finanszíroz, és a jövő év első felében be is fejezhetik. „Bízunk benne, hogy a következő évtizedekben magához a Városházához ilyen nagymértékű beruházás során nem kell nyúlni. Fontos kiemelni, hogy a folyamatos karbantartásra és állagmegóvásra továbbra is szükség lesz.” – foglalta össze a projektet a polgármester, aki hozzátette: a munkálatok végeztével, az adventi időszakban újra lesz lehetőség a Városháza csoportos bejárására, melynek részleteiről később adnak tájékoztatást.

Dr. Bóka Viktor címzetes főjegyző arról beszélt, hogy a felújítás már nagyon ráfért az épületegyüttesre, a munkák végeztével pedig méltó módon csatlakozott az Országalma környékének látképéhez. Kiemelte a Polgármesteri Hivatal dolgozóit, akik a költözések és a felújítási munkák között is haladtak az ügyekkel. Fontos szempontként értékelte, hogy nagyon jó kivitelezőt találtak a projektre, aki a hivatallal végig együttműködve, határidőn belül és a vállalt áron teljesítette a beruházást.

Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, hogy a felújítással az épületegyüttes három barokk gyöngyszeme kerülhetett méltó köntösbe, melyek hosszú, több évszázados múltra tekintenek vissza. Mint fogalmazott: jó hallani a visszajelzéseket az ide látogatóktól és a székesfehérvári polgároktól, hogy milyen szép lett a Városháza.

A projektzáró eseményen részt vett Szabó Bakos Györgyné, a Belváros és környéke önkormányzati képviselője is.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2023-11-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami