Lezárult a nevezés: 21 iskola, 711 résztvevő a Diáknapokon

Több mint hétszáz diák nevezett a több év kihagyás után idén újra megvalósuló Fehérvári Diáknapokra: április 16–20. között a város diákjai tizenkét művészeti kategóriában, több mint háromszáz produkcióval és alkotással mérik össze tudásukat. A legnépszerűbb kategória a vers- és prózaírás: a zsűri negyvenhárom alkotást fog elbírálni.

Szerdán zárult a nevezés a Fehérvári Diáknapokra: a város több mint félszáz általános- és középfokú oktatási intézményéből huszonegy csatlakozott az idei rendezvényhez, hétszáztizenegy résztvevővel. A legtöbb produkciót és alkotást, hetvenegyet a Vasvári Pál Gimnázium nevezte a kulturális seregszemlére, hatvankilenc nevezés érkezett a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumból, negyvenöt pedig a Gorsium Gimnázium, Szakgimnázium és Technikumból.

A nevezéseket összesítve látható, hogy sokan jeleskednek az irodalom területén: a legtöbb nevezés a vers- és prózaírás kategóriában érkezett, a zsűri negyvenhárom irodalmi alkotást fog elbírálni. A színpadi kategóriák között a könnyűzene a legnépszerűbb: a zenekarok és szólisták negyven produkciót hoznak az eseményre. Hagyományosan sok a nevező a vers- és prózamondás kategóriában: a diákok idén harminchét produkcióval állnak a zsűri és a közönség elé. A mindig sokszínű sótájm kategóriában a zsűrinek huszonegy produkciót, zömében táncokat kell minősítenie. A kiállítási anyag is gazdag: a képző-, nép- és iparművészeti kategóriában negyvenegy, a fotós-filmes kategóriában huszonkét pályamű érkezett, a médiakommunikációban pedig tizenhét alkotást neveztek a diákok.

A Diáknapok központi helyszíne a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ lesz: az intézmény ad otthont a diákszínpad, a sótájm, a vers- és prózamondás kategóriáknak, valamint az irodalmi és a honismereti konzultációknak is. Ugyanitt tekinthető meg a képző-, nép- és iparművészeti, valamint a fotó, film, új vizuális kísérleti műfajok és a médiakommunikáció kategóriákban érkezett és kiállításra javasolt pályaművekből rendezett kiállítás is. A könnyűzenészek a Petőfi Kultúrtanszéken, a komolyzenészek és kórusok a Hermann zeneiskolában, a népzenészek és néptáncosok a Táncházban lépnek a zsűri és a közönség elé.

A kulturális fesztivál rendezői idén is neves szakembereket, művészeket kértek fel a versenykategóriák zsűrijébe, ők az arra érdemes produkciókat arany, ezüst, illetve bronz fokozatú oklevelekkel ismerik el. A legkiemelkedőbb produkciók és alkotások kategóriadíjat, illetve különdíjat kapnak, a város díjait a legjobb általános és középiskola veheti át, gazdára talál a közönségdíj, valamint a különleges fesztiváldíj is. A pontszámítási rendszerben az iskolák produkciói által elért pontszámot a benevezett produkciók számához arányosítják, így a fesztiváldíjat a legeredményesebb iskola viheti haza.

A rendezvények megtekintése mindenki számára nyitott és ingyenes: a szervezők és a színpadra lépők várják a nézőtérre barátaikat, családtagjaikat és valamennyi érdeklődőt. A részletes program, a fellépési sorrendek április 12-től olvashatók a www.diaknapok.hu honlapon.

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2024-03-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami