Lezárult a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése

Szerző: Media24

2023-10-05

– Rendkívüli eredmény az, hogy most itt lehetünk! Közel húsz éve annak, hogy 143 település összefogott azért, hogy megreformálja a hulladékgazdálkodást a Közép-Duna vidékén. Új hulladékgazdálkodási programunk a bizonyíték arra, hogy ha van közös célunk, lehet közös nevezőnk is. Ha össze tudunk fogni, együtt meg tudjuk valósítani mindazt, amit elődeink megálmodtak – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer projektzáró rendezvényén.

Székesfehérvár polgármestere – a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke – ünnepi beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy 18,5 milliárd forintból – 14,5 milliárd forint európai uniós és hazai támogatással – Székesfehérváron és Adonyban megépüljön a két hulladékkezelő központ, Budakeszi, Dunaföldvár, Dunaújváros, Gárdony, Mór, Oroszlány Polgárdi és Székesfehérvár településeken megnyíljon nyolc új hulladékudvar, és 143 településen elinduljon a házhoz menő szelektív gyűjtés rendszere.

– Rengeteg ember közös munkájának az eredménye az, amit elértünk! – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. – Büszkék lehetünk rá, nemcsak a hulladékgazdálkodás, hanem környezetvédelem területén is! A projekt keretében az elkülönített hulladékgyűjtést biztosító gyűjtőedényeket juttattunk el a lakossághoz, az ő aktív közreműködésük is szükséges ahhoz, hogy projektünk hosszú távon sikeres legyen. A munkánk tehát nem zárul le. Rengeteg szakmai javaslat jött, amit érdemes lenne megvalósítani. Hiszek abban, hogy fogunk tudni együtt működni a jövőben is, és a most még hiányzó elemeket is meg tudjuk valósítani a következő években – zárta beszédét a társulásvezető.

Törő Gábor országgyűlési képviselő ünnepi beszédében elmondta: több mint 517 ezer ember környezetét teszi élhetőbbé az új hulladékgazdálkodási rendszer, melynek bevezetésével a begyűjtött hulladéknak alig fele kerül a lerakókba.

Az eseményen részt vett Barkóczi Barbara, a Miniszterelnökség titkárságvezetője és dr. Raisz Anikó,  az Energiaügyi Minisztérium államtitkára. Mindketten a körforgásos hulladékkezelés és a környezetvédelmi projektek támogatásának fontosságát hangsúlyozták, illetve gratulációjukat fejezték ki a projekt példaértékű megvalósításáért.

A 18,25 milliárd forint összértékű, Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Rendszer fejlesztése (KEHOP 3.2.1-15-2016-00002) elnevezésű program az Európai Unió támogatásával, az Európai Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2023-10-05

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This