Lezárás a kis Budai úton

Szerző: Media24

2021-10-14

Október 18-án, hétfőtől lezárják az átmenő gépjárműforgalom elől a Budai út Vörösmarty tér – Várkörút közötti szakaszát. A kis Budai úton, valamint az azzal egybefüggő hálózatban futó Prohászka Ottokár úti közművek átépítése miatt van szükség a forgalomkorlátozásra. A nagy területet érintő beruházás komoly kihívás a kivitelezőknek is, hiszen van, ahol 6 méteres mélységben fut a csatorna ezen a területen. Minden közlekedőt kérnek, hogy tervezzen a közlekedési változással, és keressen az úti céljainak leginkább megfelelő terelőútvonalat, amelyhez javaslatokat is tesznek a szakemberek.

Nagy területet és sok háztartást érintő közmű-átépítési munkálatokat indított el Székesfehérvár Önkormányzata szeptemberben. A Prohászka Ottokár úton kezdődött a kivitelezés, amely a kis Budai úton folytatódik, és a munkaterületbe beletartozik a Budai út – Várkörút – Prohászka Ottokár út kereszteződése is. Mindegyik érintett útszakaszon a szennyvíz-, az ivóvíz- és a csapadékvíz-csatorna teljes felújításával vagy cseréje történik, amelyet azonban – többek között a terület nagy forgalma miatt – több ütemre bontva végeznek el.

A Prohászka Ottokár úton szeptember óta dolgoznak, a lakóházak ivóvíz-ellátását ideiglenesen úgynevezett repülővezetékek kiépítésével oldják meg. A Várkörút felé haladva a következő ütem már érinti a nagyforgalmú Budai út – Várkörút – Prohászka Ottokár úti kereszteződést is. Korlátozottan lesz átjárható ez a csomópont, illetve október 18-ától lezárják a Budai út Prohászka Ottokár út – Vörösmarty tér közötti szakaszát. Előreláthatólag december 17-ig tartanak majd ott a közmű-cserék, – felújítások.

A városban keleti és nyugati részei közötti forgalom jelentős részét a lakó-, az ipar- és az intézményterületek közötti, városon belüli közlekedés adja. A beruházásban érintett Budai úti szakasz éppen ebben tölt be összekötő szerepet, nagyon forgalmas – így a lezárás jelentős forgalmi terhet tesz át a jelenleg is túlterhelt párhuzamos utakra és csomópontokra. Éppen ezért nem egy egységes terelőútvonalat jelölnek ki a szakemberek, hanem mindenkit arra kérnek, hogy saját közlekedési szokásaihoz és úti céljaihoz igazítva gondolja végig, melyek a legcélszerűbb kerülőútvonalak számára a lezárás idején. A közösségi közlekedés és a gépjármű-forgalom elfogadható szintű fenntarthatósága kizárólag a tudatos, személyi igényekhez igazított közlekedéssel tartható fenn, amelyben mindenki segítő közreműködését kérik.

A kivitelezési munkálatok időtartama alatt a Várkörút Rákóczi utca – Budai út közötti szakasza a Deák Ferenc utca irányába a Budai úton keresztül hagyható el és vissza irányban is csak ezen az útvonalon lehet közlekedni. A Prohászka Ottokár út a munkavégzés időtartama alatt a Károly János utca – Munkácsy Mihály utca útvonalon, valamint az Esze Tamás utca irányából közelíthető meg és hagyható el. A Szent István tér és a Belváros csak a Várkörút irányából a Petőfi Sándor utcán keresztül közelíthető meg. A Belvárost elhagyni a Szent István téren keresztül a Budai út – Piac tér irányába, valamint a Petőfi Sándor utcán keresztül lehet. A Piac tér, Vörösmarty tér felől a Budai útra nem lehet gépjárművel bekanyarodni.

A lezárások miatt a Budai úton, Várkörúton, Prohászka Ottokár úton közlekedő helyi autóbuszjáratok 2021. október 18-án reggel 8.00 órától várhatóan 2021. december 17-én üzemzárásig a következők szerint terelőútvonalon közlekednek:

„14”, „14G” és „42” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonalaI:
Palotai út – Széchenyi u. – Horvát István u. – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
– Távirda utca

„22” és „23E” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Jancsár u. – Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
– Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
– Távirda utca

„23” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Videoton Ipari Park felé:
Jancsár u. – Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Áron Nagy Lajos tér
Kimaradt megállóhelyek:
– Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
– Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „B”)

„23” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Jancsár utca felé:
Budai út – Deák F. u. – Vasútállomás – Horvát István u. – Jancsár u.
Kimaradt megállóhelyek:
– Áron Nagy Lajos tér
– Zsuzsanna forrás (helyette Budai út / Deák Ferenc utca)
– Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)

„24” és „25” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Jancsár u. – Horvát István utca – Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Áron Nagy Lajos tér
Kimaradt megállóhelyek:
– Református Általános Iskola (helyette Prohászka Ottokár templom)
– Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér)

„33” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Vasútállomás felé:
Várkörút – Rákóczi u. – József A. u. – Deák F. u. – Vasútállomás
Kimaradt megállóhelyek:
– Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „C”)
– Prohászka Ottokár út
– Prohászka Ottokár templom

„34” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Fecskeparti lakótelep felé:
Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Rákóczi u. – Várkörút
Kimaradt megállóhelyek:
– P
rohászka Ottokár templom (helyette Vasútállomás)
– Prohászka Ottokár út
– Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „D”)

„35” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala:
Vasútállomás – Deák F. u. – József A. u. – Rákóczi u. – Király sor
Kimaradt megállóhelyek:
– Prohászka Ottokár templom (helyette Vasútállomás)
– Prohászka Ottokár út
– Zsuzsanna forrás (helyette Áron Nagy Lajos tér „D”)

„40” és „43” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Autóbusz-állomás felé:
Budai út – Deák F. u. – Vasútállomás – Horvát István u. – Széchenyi u. – Palotai út
Kimaradt megállóhelyek:
– Távirda utca

„41” és „44” jelzésű autóbuszjáratok módosított útvonala Csapó utcától:
Palotai út – Széchenyi u. – Horvát István u. – Vasútállomás – Deák F. u. – Budai út
Kimaradt megállóhelyek:
– Távirda utca

A járatok a terelőútvonalon érintett minden megállóhelyen megállnak. Ideiglenes megállóhelyet jelölnek ki a Béke téren, a Vasútállomás felőli oldalon.

A Budai úton befelé irányban közlekedő regionális járatok a Lövölde út – Horvát I – Széchenyi út – Vörösmarty tér – Piac tér terelőútvonalon közlekednének, és Gáz utca / Budai utca „C” megállóhelyen a Lövölde úton állnak meg.

Kérik a gépjárművel közlekedőket, hogy – ha tehetik – vegyék igénybe a várost elkerülő utakat, illetve a belváros környezetében található úti céljaik megközelítése során inkább a kiindulási helyük szerinti városrészben parkoljanak, hogy a „keresztező” gépjármű-közlekedéssel ne növeljék a forgalmat. A közlekedőknek az ingyenesen igénybe vehető, a régi 1-es iparcikk piac területén kialakított parkolót, valamint a volt Fűtőerőmű területén (Sarló utca) kialakított parkolót javasolják, amelyektől a belváros és környezete kb. 15 perces sétával megközelíthető.

A nagyberuházás során párhuzamosan több munkafázison is dolgoznak a kivitelezők, hogy mielőbb végezzenek egy-egy szakasszal. A legkomolyabb kihívást a szennyvízcsatorna-hálózat jelenti, ugyanis van, ahol hat méter mélyen található a vezeték. A Prohászka Ottokár úton a vízvezeték a fák alatt fut, így ott olyan technológiával újítják fel, illetve cserélik a csöveket, ami nem jár jelentős földmunkával. A közműmunkálatok után burkolatfelújítással zárul mindenhol a kivitelezés.

Az autósoknak érdemes a Waze alkalmazást használniuk!

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2021-10-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This