Lányregény a szabadsághoz

Szerző: Media24

2024-03-12

Idén is fehérvári fiatalok, ezúttal a Kodolányi János Gimnázium diákjai elevenítik meg 1848 tavaszát: az ő ünnepi műsorukkal emlékezik a város a forradalom és szabadságharc hőseire. A forradalmat női szemmel bemutató produkciót két alkalommal is láthatják majd az ünneplők a Városház téren március 15-én; az ünnepi események másik helyszíne pedig a Zichy liget lesz.

A történelem nagy eseményei mögött mindig emberek, életek vannak. Ott vannak a nagyok, azok, akik kimozdítják a világot a négy sarkából; akik megindítói és vezetői lesznek az eseményeknek. De ott vannak azok is, akik a történelemkönyvek számára láthatatlanok, de ugyanúgy részesei, megélői, sőt, továbbörökítői mindannak, ami történt.

Ilyen lehetett az a tizenkét lány, akik a 1847-48-as tanévben Teleki Blanka iskolájába iratkoztak be. Az idei március 15-i műsor ezeknek a lányoknak a nézőpontjából idézi meg a forradalom eszméit és történéseit. Tizenkét lány, akinek a gondjai, élete sokban hasonlíthat a mai lányokéra: őket is foglalkoztatja a barátság, szerelem és az előttük álló élet; ugyanúgy vágynak a boldogságra és a szabadságra, csak éppen a történelem kontextusa más. Az „A virágnak megtiltani nem lehet lehet – Lányregény a szabadsághoz” című darabot Bobory-Michna Boglárka írta és állította színpadra a Kodolányi János Gimnázium Színpadka színjátszó csoportjával. Az előadást kétszer, 10 és 14 órakor láthatják az érdeklődők március 15-én.

A Városház téren 11 órakor ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere és dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke, ezután az ünnepség az Ady Endre utcában, a Fekete Sas Szállónál koszorúzással ér véget.

A nap további programjainak sorában a Zichy ligetben 9 órától a Fehérvári Huszárok bemutatója, lovagoltatás, hagyományőrző honvéd tüzérek bemutatója, népi játékok és kézműves foglalkozások várják a családokat.

A Városház téren a József-napi vásárban kézművesek, őstermelők kínálják portékájukat. A gyerekek kézműves foglalkozásokkal, népi játékokkal tölthetik az időt, a vállalkozó szelleműek a Betyár Hétpróbán tehetik próbára ügyességüket és szerezhetnek oklevelet. Fél kettőtől „Szelíd szavú hősök – avagy nők a forradalomban” címmel a Szabad Színház utcaszínházi előadásának lehet részese a közönség.

Részletes program és az előadás színlapja: www.fehervariprogram.hu

(SZKKK)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2024-03-12

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami